OROSZVILAG.HU


A Kreml aláássa az ukrán-orosz barátságot

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-09-09 11:13:24  |  
Gyóni Gábor

A Kreml aláássa az ukrán-orosz barátságot

Az ukrajnaiak nem vevők a fenyegető, agresszív zsarolásra

 A Kreml aláássa az ukrán-orosz barátságot

Mint ahogy az várható volt, a Kreml agresszív, fenyegető-zsaroló, időnként megalázó politikája Ukrajnával szemben, melynek célja, hogy Kijevet csatlakoztassa a Vámunióhoz, többszörösen is kontraproduktívnak bizonyult. Viktor Janukovics ukrán elnök immár egyértelműen az európai integráció mellett áll, s az ukrajnai lakosság is elfordul az erő nyelvén beszélő Oroszországtól.

A Research and Branding Group kutatásai szerint Nyugat- és Közép-Ukrajnában tovább erősödött az európai integráció támogatóinak aránya, Kelet-Ukrajnában pedig egyértelműen csalódva fogadták az emberek Oroszország Ukrajnával szembeni agresszív politikáját.

A Research and Branding Group augusztusi kutatásai szerint az ukránok úgy vélik, az orosz szankciók Ukrajna ellen politikai és nem gazdasági jellegűek (75 %), melyek célja Ukrajna zsarolása, hogy Kijev ne az EU-t válassza. Meglepően sokan tartották felháborítónak Oroszország politikáját nemcsak Nyugat- (53 %), és Közép-Ukrajnában (56 %), de az oroszajkú délen (42 %) és keleten (32 %) is.

Összességében, az elmúlt négy hónap során jelentősen, 10 %-kal csökkent azon ukrajnaiak aránya, akik szerint Oroszország „testvéri ország” (32 helyett már csak 22 %). 24 % helyett már csak 16 % gondolja azt, hogy Oroszország baráti ország. Eközben 17-ről 28 %-ra nőtt azok aránya, akik szerint Oroszország egyszerűen csak egy szomszédos állam.

Az elmúlt hónapokban – összefüggésben Oroszország agresszív erőpolitikájával – egyértelmű többségbe kerültek azok, akik inkább Ukrajna EU-s csatlakozását szeretnék (49 %). Az ukrajnaiak 31 %-a viszont továbbra is az eurázsiai szövetség híve.

 

(ng.ru)

 

 

Cimkék: Ukrajna, Oroszország, Nyugat-Ukrajna, Közép-Ukrajna,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat