OROSZVILAG.HU


Janukovics megingott

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-11-14 14:22:16  |  
Oroszvilag.hu

Janukovics megingott

Nem tud jó döntést hozni Európa és Oroszország között

 Janukovics megingott

Az ukrán Rada nem szavazta meg azokat a törvénytervezeteket, melyek lehetővé tették volna a bebörtönzött ellenzéki politikus, Julia Timosenko szabadon engedését. Az ukrán ellenzék azzal vádolja a hatalmat, az letért az elkötelezett Európa-barát külpolitika irányvonaláról.

Az ukrán ellenzék kész utcára vinni az embereket, ha a hatalom letérne az európai integráció útjáról. Vitalij Klicsko, az ellenzéki UDAR párt vezetője szerint ha Janukovics mégsem írja alá a társulási megállapodást az EU-val, „akkor majd aláírja azt az új elnök. A Janukovics-rezsim Ukrajna tévedése. Együtt kijavíthatjuk a hibát.”

A GfK Ukraine közvéleménykutató intézet felmérése szerint Ukrajnában túlnyomó többségbe kerültek az európai út támogatói: a lakosság 45 %-a látná szívesen Ukrajnát az EU-ban, és csak 14 % a belorusz-orosz-kazah Vámunióban. Ugyanakkor az ukrán ellenzék híveinek több mint kétharmada Európa-párti, de a Régiók Pártja szimpatizánsok majd fele (47 %) szintén az európai integrációt támogatja. Csak a kommunista és idősebb szavazók között van többségben a Vámunió gondolata.

Úgy tűnik, az ukrán ellenzék aggodalmai nem alaptalanok, hiszen némi változás észlelhető Kijev nemrég még egyértelműen Európa-barát magatartásában.

Viktor Janukovics és Vlagyimir Putyin hétvégi, lényegében titkos találkozója után megváltozott Kijev retorikája. Nyikolaj Azarov miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán gazdaság számára kemény gazdasági csapást jelentene a Vámunió piacainak elvesztése. Ezért cserébe senki semmilyen kompenzációt nem ígér Kijevnek. Ehhez jönnek még a csillagászatira emelkedő energiahordozóárak. „Minden, Ukrajna sorsáért felelős ember számára nyilvánvaló, hogy a nemzeti politika első számú kérdése – a kapcsolatok normalizálása Oroszországgal.” – mondta a miniszterelnök.

Viktor Janukovics elnök kedden este az ukrán iparosok és vállalkozók szövetségével, valamint szakszervezeti vezetőkkel folytatott találkozóján kijelentette, hogy az ország nem áll készen az európai társulási szerződés aláírása esetén a negatív következmények kivédésére.

A Rzeczpospolita lengyel lap információi szerint Európa is megosztott az ukrán társulás kérdésében: Lengyelország, Nagy-Britannia és a közép-európai országok mindenképpen aláírnák a társulási megállapodást Ukrajnával. Németország, Svédország, Hollandia Timosenko szabadon engedését szabná meg feltételül az aláíráshoz. Franciaország és a dél-európai országok közömbösek.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Ukrán ellenzék, EU, Kijev, Európa, Ukrajna, Vámunió, Janukovics, Timosenko
Országok: Belarusz Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat