OROSZVILAG.HU


Nem megy május 9-én a moldáv elnök Moszkvába

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-26 10:12:18  |  
Gyóni Gábor

Nem megy május 9-én a moldáv elnök Moszkvába

Nem tudja magát a győztesekkel azonosítani

Nem megy május 9-én a moldáv elnök Moszkvába

Mihai Ghimpu moldáv ideiglenes elnök bejelentette, hogy nem utazik május 9-én Moszkvába, a Győzelem napi ünnepségekre, mivel nem tudja magát a győztesekkel azonosítani.

Ghimpu elhatározása azért is meglepő, mert nemrég még arról biztosította Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy maga is részt kíván venni a megemlékezéseken. Múlt héten viszont azt mondta, semmi nem köti Moszkvához, „s különben is, oda csak a győztesek utaznak, mit csináljanak ott a legyőzöttek?”

A május 9-i moszkvai parádén részt vesznek majd moldáv katonák is (70 gárdista az állami díszőrségből), s Ghimpu szerint ez éppen eléggé reprezentálja az országot.

Ghimpu elhatározása mindenestre az „Európai integrációért” elnevezésű nyugatbarát kormánykoalíción belül is vitákat váltott ki. A jelek szerint Ghimpu a nacionalista szavazókat kívánja megszólítani váratlan távolmaradásával.

A moldáv államfői tisztséget ideiglenesen betöltő politikus május 8-án azért Moszkvába utazik a FÁK-csúcsra, majd a tervek szerint rögtön visszatér Kisinyovba.

Ghimpu elhatározásának személyes indítékai is lehetnek, hiszen a háború után apját és két fivérét Szibériába deportálták, házukat elkobozták, abban iskolát alakítva ki. A személyes vonatkozást maga is megerősítette, kijelentve: „Nem tudom feledni azt a szenvedést, a deportációkat, az éhínséget, melyeken a Moldovai Köztársaság lakói keresztülmentek a Szovjetunió fennállása idején.” – jelentette ki.

Kisinyovnak persze számolnia kell a távolmaradás következményeivel, hiszen Moszkva óriási diplomáciai jelentőséget tulajdonít a második világháború végére emlékező május 9-i győzelmi parádénak. Oroszország számára nem jelent nehézséget, hogy gondokat okozzon Moldovának, elég csak felfüggesztenie a moldáv borok nemrég újraindult oroszországi exportját. Tisztában vannak ezzel a nyugatbarát koalíció más pártjai is, Andrej Popov moldáv külügyminiszterhelyettes (a Demokrata Párt tagja) szerint Ghimpu döntése lehet, hogy megdobta valamelyest a liberálisok népszerűségét, de összességében Moldova vesztett vele.

 

(Kommerszant)

Cimkék:
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat