OROSZVILAG.HU


Orosz törvényeket másol Ukrajna

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-01-17 10:13:05  |  
Gyóni Gábor

Orosz törvényeket másol Ukrajna

A hatalom válasza a Majdanra

 Orosz törvényeket másol Ukrajna

Tegnap az ukrán Verhovna Radában a Régiók Pártja és az Ukrajna Kommunista Pártja képviselői olyan törvénytervezeteket szavaztak meg, melyek az elmúlt időszak vitákat kiváltott oroszországi törvényeinek kopírozását jelentik.

Így – orosz mintára – rágalmazási törvényt fogadtak el, mely büntethetővé teszi a „rágalmazást”. A jövőben szakértői vélemények alapján lehetővé válik – amennyiben „törvénytelen információt tartalmaznak” - internetes portálok blokkolása. Büntethetővé válik a „szélsőséges tevékenység” (melynek értelmezési keretei meglehetősen szélesek) és a katonai emlékművek rombolása.

Jelentősen szigorították a gyülekezési törvényt: a maszkban, sálban, sisakban való utcai demonstrációt – mely nehezíti a tüntető azonosítását – a minimáljövedelem 150-250 százalékával, vagy 15 napi elzárással lesz büntethető. Büntethető lesz, ha öt gépkocsinál több halad konvojban a Belügyminisztérium engedélye nélkül. 5-10 évi börtönbüntetéssel lesz sújtható, aki blokkolja a hatalmi szerveknek otthont adó épületeket, vagy kísérletet tesz ezek elfoglalására.

A jövőben SIM-kártya vásárlása csak igazolvány bemutatásával lesz lehetséges Ukrajnában.

Az ukrán ellenzék szerint a törvények elfogadása puccsot jelent és letérést Ukrajna alkotmányos útjáról.

Az Egyesült Államok szintén aggodalmát fejezte ki a törvények miatt, melyek véleményük szerint „a demokratikus alapok aláásását” jelentik. Az EBESZ szerint a fenti törvények a sajtószabadságot fenyegetik Ukrajnában.

 

 

(newsru.com)

Cimkék: Ukrajna, törvények
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat