OROSZVILAG.HU


Lviv, Voliny elismerte a Népi Radát

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-01-25 15:47:40  |  
Oroszvilag.hu

Lviv, Voliny elismerte a Népi Radát

Az elnök és az ellenzék megállapodtak a kijevi közterületek kiürítéséről

 Lviv, Voliny elismerte a Népi Radát

A lvivi megyei közgyűlés tagjai törvényes hatalomnak ismerték el az ellenzék által alapított alternatív parlamentet, a Népi Radát.

A lviviek szerint a Népi Rada képviseli valójában „az ukrán nép érdekeit”. Lviv felhívást fogalmazott meg, melyben a többi megyei közgyűlést is arra kérik, ismerjék el a Népi Radát. Hasonló döntést hozott Voliny közgyűlése. 

A mai nap folyamán az ellenzékiek elfoglalták Vinnyicában, Csernyigovban és Poltavában is az adminisztráció központjait. Rovnóban felgyújtották a Régiók Pártja helyi irodáját.

Az ukrán fővárosban az ellenzéki vezetők ismét tárgyalásokat folytattak Viktor Janukovics elnökkel. Az államfő felajánlotta a miniszterelnöki posztot Arszenyij Jacenjuknak, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetőjének, Vitalij Klicskónak pedig a miniszterelnökhelyettesi tisztséget. Az elnök kész visszatérni a 2004-es alkotmányhoz is, ami szerint Ukrajna elnöki-parlamentáris köztársaság. Arról is megállapodás született, hogy a demonstrálók felszabadítják az elfoglalt kijevi közterületeket. 

Vitalij Zaharcsenko ukrán belügyminiszter felhívást tett közzé, amiben távozásra szólította fel a Majdanon tüntetőket. Zaharcsenko arra kérte az ellenzéki vezetőket, hívják el a békés tüntetőket a Majdanról.  "Akik a Majdanon maradnak, az elfoglalt épületekben, szélsőségeseknek fogjuk tekinteni őket. Ha vészhelyzet támad és a radikálisok aktív lépéseket tesznek, kénytelenek leszünk erőt bevetni." Zaharcsenko azt is közölte, sikerült kiszabadítani két túszul ejtett rendőrt, akiket a radikális ellenzékiek megkínoztak. 

 

(mvs.gov.ua, segodnya.ua, korrespondent.net)

Cimkék: Lviv, Népi Rada, Janukovics, ellenzéki vezetők, Voliny
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat