OROSZVILAG.HU


Az ukrán polgárháború fejleményei

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-02-22 09:41:07  |  
Gyóni Gábor

Az ukrán polgárháború fejleményei

Kijev kormányzati központja az ellenzék kezén,  a hatalom szétfoszlóban

 Az ukrán polgárháború fejleményei

Február 21-én az ukrán ellenzék megállapodást kötött Viktor Janukovics elnökkel, miszerint még ebben az évben (várhatóan decemberben) előrehozott elnökválasztások lesznek, Ukrajna visszatér a 2004-es alkotmányhoz, mely nagyobb jogokat biztosít a törvényhozásnak, a különleges egységeket visszavonják az ukrán főváros központjából. Ezeken túl a Rada olyan törvényt fogadott el, melynek alapján lehetővé válik az ellenzéki Julija Timosenko kiszabadulása a börtönből. A politikusok által kötött megállapodások azonban nem változtatnak sokat a helyzeten. A Majdan tüntetői ugyanis Janukovics azonnali távozását követelik.

A tüntetők éjjel elfoglalták Kijev kormányzati negyedét. Egyes - eddig meg nem erősített - információk szerint Viktor Janukovics a kelet-ukrajnai Harkovba távozott, ahol a dél- és kelet-ukrajnai képviselők ülésére kerül sor. 

Elvileg ma és holnap Ukrajnában gyásznap van, azonban az események még véresebbre fordulhatnak, a Jobboldali szektor vezetője, Dmitrij Jaros ugyanis ma 10-ig adott ultimátumot az elnöknek, hogy távozzon, ellenkező esetben fegyveres felkelést kezdenek az országban. Az bizonyos, hogy a lvivi laktanya kifosztása után a fegyverek már rendelkezésére állnak az ellenzékiek számára.

Az ukrán ellenzéki UDAR (ÜTÉS) párt vezetője, Vitalij Klicsko szerint hibázott a Jobboldali szektor nevű ukrán szélsőjobboldali szervezet, amikor fegyveres felkelést helyezett kilátásba arra az esetre, ha Viktor Janukovics ukrán elnök nem mond le. Az utca reakciói alapján azonban úgy tűnik, hogy a Majdan inkább támogatja Jarost, mint Klicskót.

Vlagyimir Ribak, a Rada elnöke lemondott, a Régiók Pártjából kilépett 45 képviselő. Ezzel tovább erodálódik a hatalom, amely már teljesen szétfoszlott Nyugat-Ukrajnában. Most az a kérdés, hogyan reagál a fejleményekre Kelet-Ukrajna.

A kijevi összecsapásokban – kedd óta - eddig 77 ember vesztette életét.

 

 

(Echo Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Jaros, Jobboldali szektor, Janukovics, Ukrajna, Rada,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat