OROSZVILAG.HU


A Krím csatlakozhat Oroszországhoz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-03-03 16:11:06  |  
Oroszvilag.hu

A Krím csatlakozhat Oroszországhoz

Kijev teljesíti az IMF követeléseit

 A Krím csatlakozhat Oroszországhoz

I. Az orosz Dumában még február 28-án regisztráltak egy törvénytervezetet, melynek alapján megkönnyítenék új területek felvételét az Oroszországi Föderációba.

A törvénytervezet jogi alapját az 1997-ben kötött ukrán-orosz barátsági szerződés jelentené, miszerint a felek megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy meggátolják az állampolgárok elleni rasszista, nacionalista, vallási alapú erőszakot. A szöveg konkrétan meg is nevezi a Krímet, mely csatlakozhat Oroszországhoz.

Továbbá, a beterjesztő 15 képviselő szerint Ukrajnában törvénytelen államcsínyre került sor, ezért Oroszország semmisnek tekintheti a korábban kötött egyezményeket.

II. Az ukrán ideiglenes belügyminiszterhelyettes, Nyikolaj Velicskovics szerint a következő éjjel provokációt fognak végrehajtani az orosz megszállás alatt lévő Krímben. A közlés szerint három vagy négy orosz katonát meg fognak ölni.

III. A Krímben lekapcsolták a félsziget legnagyobb, független információs csatornáját, a „Csernomorszkaját”. Jelenleg csak a krími hatalom által ellenőrzött „Krím” csatorna sugároz a félszigetről.

IV. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök közlése szerint Ukrajna végrehajtja az IMF minden követelését. Ennek jegyében széles körű privatizációra kerül majd sor az energetikai szektorban. Jacenyuk szerint például a Naftogaz gázszolgáltató egy „átláthatatlan szörny”, mely csak „ teher” a költségvetésnek. A kormányfő megjegyezte, Oroszország nem ad többé kedvezményt a gáz árára. 

V. Megjelent hírek szerint az orosz Fekete-tenger-i flotta vezetője, Alekszandr Vitko ultimátumot adott az ukrán hadsereg félszigeten állomásozó alakulatainak: 5 óráig le kell tenniük a fegyvert, máskülönben megkezdődik a katonai objektumok ostroma. Utóbb ezt az információt cáfolták Szevasztopolban. 

 

 

 

 

(mvs.gov.ua, segodnya.ua, podrobnosti.ua, echo.msk.ru)

 

Cimkék: Krím, Oroszország, Ukrajna
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat