OROSZVILAG.HU


A Krím Oroszországba készül

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-03-10 11:14:46  |  
Oroszvilag.hu

A Krím Oroszországba készül

Szevasztopol áttért az orosz nyelvre, hivatalos nyelvvé válhat a krími tatár

 A Krím Oroszországba készül

Szevasztopol közigazgatása áttér az ukránról az orosz nyelvre a város vezetőinek döntése értelmében. A döntést elősegítette, hogy Szevasztopol lakosságának túlnyomó többsége orosz nemzetiségű.

Szergej Akszjonov krími miniszterelnök szerint a március 16-i népszavazás után még néhány hónapnak el kell telnie, hogy a Krím ténylegesen is az Oroszországi Föderáció szubjektumává váljon.

Akszjonov pozíciókat ajánlott a krími tatároknak a köztársaság vezetőségében, és ígéretet tett, hogy a krími tatár nyelv hivatalos státuszt kap a félszigeten. A Krím Oroszországon belül is autonóm köztársaság kíván maradni.

Akszjonov szerint fontos, hogy még a népszavazás előtt Oroszország egyértelműen jelezze, hajlandó-e befogadni a Krímet (az orosz törvényhozás pozitívan nyilatkozott, azonban Putyin elnök múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta, Oroszország nem akarja magához csatolni a félszigetet).

Szevasztopol, ahol szintén népszavazás lesz, viszont nem a Krím részeként, hanem külön szubjektumként kíván csatlakozni Oroszországhoz.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, newsru.com)

Cimkék: Akszjonov, Krím, Oroszország, Szevasztopol
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat