OROSZVILAG.HU


Janukovics rövidesen háborút indít?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-03-26 14:00:16  |  
Gyóni Gábor

Janukovics rövidesen háborút indít?

Az igazi cél Dél- és Kelet-Ukrajna leválasztása lehet

 Janukovics rövidesen háborút indít?

Meg nem erősített információk szerint Ukrajna negyedik elnöke, Viktor Janukovics - aki március 17-én sikeres szívműtéten esett át - Harkovban tartózkodik és hamarosan az egyik ukrán tévécsatornán katonai operáció kezdetét jelenti be a kijevi önjelölt kormány ellen.

A Nasa Verszija című orosz – az állami érdekeltségű Argumenti i Fakti tulajdonosi körébe tartozó  - lapban jelent meg először információ arról, hogy Janukovics rövidesen katonai műveleteket indít Kijev ellen. Ezt az információt később a minőségi sajtóban is közölték. Janukovicsnak állítólag 30 ezer fegyveres áll rendelkezésére, akiket, úgymond, kelet-ukrajnai oligarchák haditechnikával is felszereltek.

Janukovicsot támogatja a környezetében tartózkodó Pavel Lebegyev volt honvédelmi miniszter is, akihez állítólag lojális az ukrán hadsereg tisztikarának egy része.

A Nasa Verszija szerint Janukovics csak lokális háborút fog indítani, melynek célja a kelet- és dél-ukrajnai területek megszerzése. Ezt követően Ukrajna a Dnyeper mentén kettéválik.

A Nasa Verszija semmilyen forrást nem jelöl meg arra vonatkozóan, honnan szerezte információit a háború megindításáról. Közvetett módon azonban a lap értesüléseit alátámasztják a hétvégi, Dél- és Kelet-Ukrajnában zajlott tüntetések, melynek során a tüntetők Janukovics visszatérését követelték, és azt, hogy Ukrajna negyedik elnöke „tegyen rendet”, ami új fejlemény a korábbiakhoz képest.

Az ukrán kormányhoz közel álló körök szerint ezeket a tüntetéseket orosz pénzen szervezték, hogy alapot teremtsenek Janukovics katonai beavatkozásához.

Nemrég orosz parlamenti képviselők – Vlagyimir Zsirinovszkij iniciatívája alapján – ajánlatot küldtek a lengyel külügyminisztériumnak, melyben nyugat-ukrajnai területeket ajánlottak fel Lengyelországnak, Magyarországnak, Romániának. Ezek szerint Lengyelország Voliny, Lvov, Ivano-Frankovszk, Ternopol, Rovno megyékre tarthatna igényt népszavazás után. Magyarország megkaphatná Kárpátalját, Románia Észak-Bukovinát.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, Moszkovszkij Komszomolec, versia.ru)

 

Cimkék: Janukovics, Kijev, Ukrajna, háború, Nasa Verszija, Dél-Ukrajna, Kelet-Ukrajna,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat