OROSZVILAG.HU


Háborús veszély

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-03-27 12:32:22  |  
Oroszvilag.hu

Háborús veszély

Obama: a NATO nem fog harcolni Ukrajnában

 Háborús veszély

Az amerikai hírszerzés szerint  a közeljövőben lehetséges az orosz katonai intervenció Ukrajna ellen – közölte a CNN.

Az információ szerint az orosz csapatok Luganszk, Harkov, Donyeck ellen indíthatnak támadást. A cél Kelet- és Dél-Ukrajna megszerzése lenne, a Krím egyesítése szárazföldön is Oroszországgal. Továbbá, az orosz csapatok eljuthatnak egészen a Dnyeszterig, a Dnyeszter-menti Köztársaságot kivágva a blokádból.

A NATO európai parancsnoka, Philip Breedlove tábornok szerint nem zárható ki orosz támadás a Baltikum ellen sem.

Az orosz sajtóban megjelent kommentárok szerint az orosz katonai fenyegetés felemlegetésével az USA célja a NATO erősítése.

Barack Obama amerikai elnök Brüsszelben azt mondta, a NATO nem fog katonai műveletekbe bocsátkozni Ukrajnában, mivel ez az ország nem tagja a szervezetnek. Mindazonáltal az ukrajnai események miatt a NATO fokozza tevékenységét Lengyelországban és a Baltikumban.

A legütőképesebb orosz csapatok az ukrán határ mentén sorakoznak. Az elit Tamanszkaja és Kantemirszkaja hadosztályok jelenleg az ukrán határtól néhány kilométerre állomásoznak. Belgorod, Brjanszk és Kurszk megyékben erős katonai aktivitás észlelhető. A Krasznodari területen az orosz légierő folytat gyakorlatokat, különösen földi célpontok elleni támadásra koncentrálva.

 

 

(Echo Moszkvi)

Cimkék: NATO, Ukrajna, Baltikum, háború
Országok: Észtország Lettország Litvánia Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat