OROSZVILAG.HU


Megkezdődtek a harcok Szlavjanszkban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-04-13 10:19:02  |  
Oroszvilag.hu

Megkezdődtek a harcok Szlavjanszkban 

Már halálos áldozat is van. Összecsapások Harkovban

 Megkezdődtek a harcok Szlavjanszkban 

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter bejelentése szerint az ukrán titkosszolgálat, az SZBU vezetésével antiterrorista operáció kezdődött a tegnap ismeretlen fegyveresek által elfoglalt Szlavjanszk városában (Donyeck megye). Avakov arra szólította fel a polgári lakosokat, vonuljanak vissza otthonaikba.

A város fölött helikopterek köröznek, lövések hallhatók. Fél tizenegyes jelentés szerint a hatóságok három embere megsérült. Estére a sebesültek száma kilencre emelkedett, egy halálos áldozat is van. Szlavjanszk védelmét Vjacseszlav Ponomarjov, egy afganisztáni veterán irányítja. 

Kijev Szlavjanszkba küldi az ukrán nacionalistákból verbuvált "Nemzeti Gárda" 350 harcosát. 

Oroszbarát tüntetők Jenakijevo városban (Donyeck megye) is adminisztratív épületeket foglaltak el, melyekre orosz zászlókat tűztek ki. Szintén oroszbarát tüntetők kezébe került Makejevka település is. 

Harkovban, Donyeckben, Luganszkban, Odesszában Ukrajna föderalizációjának támogatói tartottak tüntetéseket, de felvonultak Ukrajna egységének támogatói is. Harkovban összeverekedett a két tábor, mintegy 50 ember megsérült. 

Megjelent egy kép azokról az "önkéntesekről" is, akik tegnap elfoglalták Kramatorszk városát (az alsó kép). 

Alekszandr Turcsinov, a Rad elnöke, aki ideiglenesen ellátja az államelnöki feladatokat is, azt közölte, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács úgy döntött, széleskörű, a hadsereg egységeit is felvonultató operációba kezdenek Kelet-Ukrajnában, hogy elkerüljék a krími forgatókönyv megismétlődését. Turcsinov szerint a hatalom mindent megtett az emberi áldozatok elkerülése érdekében. Turcsinov hétfőig adott ultimátumot a szeparatistáknak. 

Megkezdődtek a harcok Szlavjanszkban 

 

 

 

 

(Kommerszant, Echo Moszkvi, korrespondent.net) 

Cimkék: Szlavjanszk, antiterrorista operáció, Donyeck megye, Harkov
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat