OROSZVILAG.HU


A Kreml elismerheti az ukrajnai választást

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-05-07 15:11:47  |  
Oroszvilag.hu

A Kreml elismerheti az ukrajnai választást

Harcok Mariupolnál, eddig 14 ukrán katona halt meg 

 A Kreml elismerheti az ukrajnai választást

Május 6-án a Donyeck megye déli részén fekvő Mariupol városába helyeződött át az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták fegyveres harcának epicentruma. Az ukrán hadsereg közlése szerint éjjel elfoglalták a várost, a városházára kitűzték az ukrán lobogót, ám a „Donyecki Népköztársaság” hívei arról számoltak be, hogy ma visszafoglalták a város központját.

Az ukrán zászló csak 3 óráig lobogott Mariupol városházájának tetején.

Éjjel kisebb harcok zajlottak Szlavjanszk környékén. A várost hétfőn sikertelenül ostromolta az ukrán hadsereg.

Hivatalos közlések szerint az április közepe óta tartó „antiterrorista operációban” eddig 14 ukrán katona halt meg.

Ma Luganszkban oroszbarát tüntetők tömege – akik között fegyveresek is voltak -  elfoglalta (már megint) az ügyészség épületét.

Alekszandr Brignyec, a Haza párt parlamenti képviselője szerint a május 11-i, Luganszk és Donyeck hovatartozásáról döntő népszavazás után május 20-án írják alá a Luganszk és Donyeck Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló dokumentumot. Ezt követően május 21-én vagy május 22-én kelnek át az orosz csapatok e kelet-ukrajnai megyékbe. Brignyec elmondása szerint ezen információkat kelet-ukrajnai kettős ügynököktől szerezte. Brignyec erről facebook oldalán írt. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont ma arra kérte a kelet-ukrajnai föderalizáció híveit, a május 11-re tervezett népszavazást helyezzék későbbi időpontra. Putyin szerint az ukrajnai helyzet eszkalálódása miatt az államcsínnyel hatalomra került kijevi vezetést terheli a felelősség. Kijev továbbra sem hajlandó lefegyverezni a radikális nacionalistákat.  Az elnökválasztás mindenesetre jó irány a probléma megoldása felé. Oroszország azt követeli Ukrajnától, állítsa le a kelet-ukrajnai hadműveleteket. 

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára szerint Moszkva elismerheti a május 25-i elnökválasztást, ha Kijev leállítja a kelet-ukrajnai hadműveleteket és lehetővé teszi a kelet-ukrajnai régiók számára referendum lebonyolítását. 

 

 

 

(Echo Moszkvi, podrobnosti.ua, korrespondent.net) 

 

Cimkék: Mariupol, Donyeck, Luganszk
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat