OROSZVILAG.HU


Porosenko és Putyin kezet fogott

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-06-06 17:51:53  |  
Oroszvilag.hu

Porosenko és Putyin kezet fogott

Közben zajlik Szlavjanszk ostroma, lelőttek egy ukrán AN-30-ast

 Porosenko és Putyin kezet fogott

Június 5-én, Donyeck megyében, Marinovka határátkelő mellett, 3 km-re az orosz határtól, harcok törtek ki a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatisták és az ukrán határőrök között. A szeparatisták támadását – az ukrán légierő beavatkozásával – sikerült visszaverni.

Szergej Taruta, a donyecki megyei adminisztráció vezetője bírálta a Kijev által folytatott teljes körű katonai operációt Kelet-Ukrajnában. Taruta szerint célzott csapásokra lenne szükség, s nem pedig a hadsereg teljes bevonására. A politikus szerint az ukrán hadsereg eddig nem érte el célját Kelet-Ukrajnában. Jelenleg több mint 200 ukrán katona van a felkelők fogságában.

Az ukrán hadsereg jelenleg is ostromolja Szlavjanszkot, a városban megszűnt az áramellátás. A szeparatisták lelőttek egy AN-30-as ukrán kémrepülőgépet.

Harkovban ma (Puskin születésnapján) meggyalázták az író, költő szobrát. A szoborra ukrán címert festettek, a PTN PNH (’Putyin posol na h…’) betűket mázolták,  az emlékmű elé pedig a „légicsapás célpontja” feliratot írták. Ugyancsak Harkovban meggyalázták Ukrajna függetlenségének emlékművét, melyre a Jobboldali Szektort gyalázó szavakat fújtak, és bosszút ígértek Odesszáért.

A normandiai partraszállás 70. évfordulóján tartott franciaországi emlékünnepségen „összefutott” egymással Petro Porosenko újonnan megválasztott ukrán elnök és Vlagyimir Putyin. Sajtóinformációk szerint a két politikus kezet fogott és néhány perces beszélgetést folytatott egymással. Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára szerint a két államfő az ukrajnai vérontás befejezése mellett emelt szót.

 

 

 

(Echo Moszkvi, Rosszijszkaja Gazeta, gazeta.ru, kremlin.ru)

Cimkék: Porosenko, Putyin, Szlavjanszk, AN-30
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat