OROSZVILAG.HU


Kijev tűzszünetet hirdetett

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-06-18 16:12:34  |  
Oroszvilag.hu

Kijev tűzszünetet hirdetett

Moszkva ennél többet vár. 15 ukrán katona halt meg az éjjel

 Kijev tűzszünetet hirdetett

Kijev egyoldalúan felfüggeszti a katonai operációt Kelet-Ukrajnában, hogy lehetőséget adjon a régió demilitarizálására – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök a kijevi Nemzetvédelmi Egyetemen. A tűzszünet rövid ideig fog tartani, ezalatt a szeparatistáknak le kell tenniük a fegyvert. Porosenko amnesztiát ígért a kelet-ukrajnai fegyvereseknek, akik „nem követtek el súlyos bűncselekményt”. Az ukrán hadsereg folyosót hoz létre, melyen fegyver nélkül elhagyhatják Ukrajna területét a „zsoldosok”.

Porosenko egy 14 pontos rendezési tervet terjesztett elő. Ennek első pontja a tűzszünet. További fontos elemei az ukrán-orosz határ lezárása és a decentralizáció. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem ideiglenes tűzszünetet vár Kijevtől, hanem a kelet-ukrajnai katonai operáció teljes felfüggesztését. Ezután tárgyalások következhetnének, melyekre külön félként meghívnák „Délkelet-Ukrajna hatalmait és képviselőit”.

Pavel Gubarjov donyecki „népi kormányzó” jutalmat tűzött ki annak, aki elfogja Igor Kolomojszkij dnyepropetrovszki kormányzót vagy Oleg Ljaskót, a Radikális Párt elnökét. Kolomojszkijért 1 millió dollárt, Ljaskóért félmillió dollárt fizetnek Donyeckben.

Ukrán források szerint június 18-ra virradó éjjel 15 ukrán katona vesztette életét a Luganszk megyében zajló harcokban. Ebből 11 ember Szcsasztye településen halt meg.

 

 

 

(Echo Moszkvi, Vedomosztyi, Zerkalo Nyegyelji)

Cimkék: Kijev, Moszkva, tűzszünet, Porosenko
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat