OROSZVILAG.HU


Ukrajna, Moldova, Grúzia: irány az EU

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-06-27 14:32:42  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna, Moldova, Grúzia: irány az EU

Moszkva komoly következményekre figyelmeztet

 Ukrajna, Moldova, Grúzia: irány az EU

Ma Ukrajna, Moldova és Grúzia aláírták az Európai Unióval a társulási megállapodást (Kijev már márciusban ellenjegyezte a megállapodás politikai részét, ezúttal a gazdasági rész aláírására került sor. Ez utóbbi szabadkereskedelmi zóna létrehozását feltételezi az EU és Ukrajna között). Petro Porosenko szerint a mai nap Ukrajna történetének legfontosabb dátuma 1991 óta, amikor az ország „elnyerte a függetlenséget Moszkvától.” A megállapodás az EU Ukrajna iránti jóakaratáról tanúskodik és lehetőséget ad Ukrajna modernizációjára. Az ukrán államfő reméli, hogy az EU tagállamai gyorsan ratifikálják a dokumentumot. Hozzátette, Ukrajna a „legnagyobb árat fizette” azért, hogy az ország európai álmai valóra váljanak, de az EU-s csatlakozás csak akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna teljesen készen áll.

Herman von Rompuy, az Európai Tanács elnöke szerint egész Európa számára jelentős esemény a társulási megállapodás aláírása Ukrajnával, Moldovával, Grúziával. Rompuy szerint az EU nem feledi, hogy Kijevben az emberek életüket adták az európai közeledésért. Szavai szerint az EU teljes mértékben támogatja Ukrajna, Grúzia és Moldova területi egységét.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára szerint Ukrajna, Moldova és Grúzia szuverén joga a társulási megállapodás aláírása az EU-val, de Oroszország lépéseket fog tenni piacai védelmében. Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes szerint Ukrajna és Moldova számára komoly következményekkel fog járni a társulási megállapodás aláírása.

 

 

(top.rbc.ru, Vedomosztyi, gazeta.ru)

Cimkék: Porosenko, Ukrajna, Moldova, Grúzia, társulási megállapodás, EU, Moszkva,
Országok: Ukrajna Moldova Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat