OROSZVILAG.HU


Janukovics Oroszországot preferálja

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-02-11 22:02:40  |  
Kecskeméti Gábor

Janukovics Oroszországot preferálja

A választások győztese új koalícióra törekszik a parlamentben

Janukovics Oroszországot preferálja

 

Janukovics: az Oroszországgal való kapcsolatok az legelső helyen

 

A választások győztese új koalícióra törekszik a parlamentben

Kijev – Ukrajna jövendő elnöke, Viktor Janukovics az Oroszországhoz és a volt szovjet tagköztársaságokhoz fűződő viszonyt prioritásként kívánja kezelni. Emellett hangsúlyozta, hogy Ukrajnának szüksége van a segítségre „keletről és nyugatról” azért, hogy a gazdasági válságot legyőzze.

Janukovics felszólította a legyőzött elnökjelöltet és az ez idő szerinti kormányfőt, Julia Timosenkót hivatala elhagyására és az ellenzékbe vonulásra. „Az országnak nincs szüksége további politikai krízisre”, magyarázta az 59 éves Janukovics.

Timosenko a vasárnapi választási eredményt bíróságon kívánja megtámadni. A szavazatok összesítése alapján Janukovics a választásokat 3,48 százalékos előnnyel nyerte meg. Az ország egyes részein Timosenko választási csalásról beszél és bíróságra benyújtott panasza miatt már megkezdődött a szavazatok újraszámlálása. Jóllehet nemzetközi megfigyelők a választás korrekt lebonyolításáról beszélnek. Félő, hogy a vita miatt a politikai bizonytalanság tovább nő.

Új, három pártból álló szövetség, képviselők szerint előreláthatólag csütörtöktől

Nyilvánvaló, hogy a Janukovics-féle Régiók Pártja máris egy többségi koalíció lehetőségeit keresi a parlamentben. „Úgy gondolom, csütörtökön egy új koalíció alakul meg”, nyilatkozta kedden Vaszilij Grizak, Janukovics pártjának képviselője, az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szerint.

Ez idő szerint az alulmaradt elnökjelölt és kormányfő Julija Timosenko blokkja, az eddigi elnök, Viktor Juscsenko a „Mi Ukrajnánk” pártja és a parlament elnökének, Vlagyimir Litvinnek blokkja képezik a többséget a parlamentben. A parlament javasolja a kormányfőt, aki az ukrán alkotmány szerint, széleskörű felhatalmazással rendelkezik. Persze a hatásköri felosztás a kormány, a parlament és az elnök között hosszú ideje vita tárgyát képezi, az ezt tisztázó alkotmányreform szintén.

A Janukovics által felállítandó koalíció előreláthatólag három pártból fog állni, nyilatkozta Grizak anélkül, hogy ezen pártokat meg kívánta volna nevezni. A pártalelnök Aszarov is megerősítette a koalíciós tárgyalásokat, jelentette az ukrán UNIAN hírügynökség. (APA/Reuters)

http://derstandard.at/1263707067554/Janukowitsch-Beziehungen-zu-Russland-an-erster-Stelle

 

Cimkék: Viktor Janukovics, Julia Timosenko, Viktor Juscsenko, ukrán elnökválasztás 2010
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat