OROSZVILAG.HU


Egy katonai szakértő a Boeing lelövéséről

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-07-18 14:50:50  |  
Oroszvilag.hu

Egy katonai szakértő a Boeing lelövéséről

Az elmúlt napokban a kelet-ukrajnai felkelők korszerűbb rakétakomplexumokat kezdtek használni

 Egy katonai szakértő a Boeing lelövéséről

Pavel Felgengauer orosz független katonai szakértő Novaja Gazetában megjelent írása szerint „lényegében az már világos”, hogy lelőtték Donyeck közelében a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba közlekedő Boeing 777-es gépét. A közvetett adatok arra utalnak, a kelet-ukrajnai felkelők lőhették le a gépet – tévedésből. A kelet-ukrajnai harcok során a felkelők eddig nem kevés ukrán repülőgépet és helikoptert lőttek le, de 8-10 ezer méteres magasságban, a „harcok fölött” folytatódott a polgári repülőgépek szokásos útja.

Az elmúlt héten jelentős változás következett be a kelet-ukrajnai harcokban. Az ukrán-orosz határ közvetlen közelében folynak véres ütközetek. Ha az ukrán hadseregnek sikerül elvágnia a felkelőket Oroszországtól, ahonnan fegyvereket, lőszereket, emberanyagot kapnak, a felkelés sorsa megpecsételődött.

Az utóbbi időszakban minőségileg és mennyiségileg is megnőtt az Oroszországból Kelet-Ukrajnába juttatott fegyveranyag. Vannak arra utaló adatok, hogy orosz robotrepülőgépek vesznek részt a kelet-ukrajnai harcokban, korszerű rakétakomplexumok bukkannak fel a felkelők arzenáljában. Július 14-én 6 km-es magasságból lőttek le egy An-26-os katonai szállítógépet. Ilyen magasságot már nem képesek elérni a felkelők által korábban használt „Igla” és „Sztrela” komplexumok. A „Buk” komplexumok már alkalmasak erre, ezeket a Krímből, vagy Kelet-Ukrajnában zsákmányolhatták. Az ukrán hadseregnek szintén vannak „Buk” komplexumai, de ezeket nem használták, hiszen a felkelőknek nincs légierejük.

A donyeckiek azt közölték, „szemtanúk” látták, ahogyan ukrán Szu-25-ös gépek támadták meg a Boeingot. Azonban nyilvánvaló képtelenség, hogy földi szemtanúk egy 10 km magasságban folyó légitámadást így megfigyeljenek.

Félő, hogy az objektív nyomozást különböző érdekek fogják hátráltatni. A felkelők Moszkvának akarják átadni a fekete dobozokat, ami ellentmond a nemzetközi jognak (eszerint a fekete dobozokat Kijevbe kellene szállítani). Felgengauer szerint, ha tényleg a felkelők lőtték le a gépet, az úgyis ki fog derülni, a propaganda itt nem segít.

 

 

 

(Novaja Gazeta)

Cimkék: Oroszország, kelet-ukrajnai harcok, felkelők, ukrán hadsereg, Boeing, Felgengauer,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat