OROSZVILAG.HU


Az MH-17-es járat rejtélyei

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-07-18 23:01:11  |  
Oroszvilag.hu

Az MH-17-es járat rejtélyei

Miért repült a gép a megszokottnál északabbra és alacsonyabban?

 Az MH-17-es járat rejtélyei

A kelet-ukrajnai szerencsétlenség egyik kulcskérdése, miért változtatta meg szokásos útvonalát a Malaysian Airlines MH-17-es járata? – írja a gazeta.ru.

Az Amszterdam – Kuala Lumpur között közlekedő járat az ún. L980-as légifolyóson szokott repülni. Ez a légifolyosó, a világ egyik legforgalmasabb légi magisztrálja köti össze Európát és Ázsiát.

Az MH-17-es járat július 17-én 12 óra 30 perckor szállt fel az amszterdami Schiphol repülőtérről. Az L980-as légifolyóson haladva rendben repült Németországon, Lengyelországon, Ukrajnán át. Egészen július 17-ig a járat útvonala rendesen az Azovi-tenger fölött haladt, Bergyanszk fölött, jóval délebbre és nyugatabbra tehát Donyecktől. Július 17-én azonban a megszokottnál északabbra közlekedett a Malaysian Airlines gépe. Donyeck fölött repült el, majd 16:20 körül Grabovo falunál lezuhant (lelőtték).

A legénység maga nem dönthetett az útvonal megváltoztatásáról. Erre vonatkozóan csak az ukrán légiirányítók adhattak utasítást. Ráadásul a Malaysian Airlines azt közölte, hogy a gép a szokottnál alacsonyabban is repült az ukrán légiirányítók utasítására. Az eredeti terv szerint a gépnek 10,66 km-es magasságban kellett volna repülnie, ehelyett 10,05 km magasan haladt.

Hivatalosan most sem erősítették meg, hogy a gépet lelőtték. Ehhez képest mindjárt az első nyilatkozatok lövésről szóltak. Porosenko ukrán elnök nem sokkal a tragédia után már terrortámadásról beszélt. Ma már úgy tűnik, senki nem kételkedik abban, hogy a gépet lelőtték, erre utalnak az európai és amerikai megnyilatkozások. A nyugati médiában a legelterjedtebb elképzelés, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták lőtték le a gépet Buk rakétával, melyet ők zsákmányoltak Ukrajnában, vagy Oroszország szállított a részükre.

Az ukrán titkosszolgálat néhány órával a tragédia után olyan hangfelvételt tett közzé, melyen a szeparatisták jelentik Moszkvába, hogy lelőttek egy utasszállítót. Ezt a verziót erősíti, hogy azon a folyosón, ahol a MH-17-es járat haladt, egy ukrán katonai Il-76-os is repült. A szeparatisták azonban tagadják, hogy ők lőtték volna le a Boeingot.

Igazságot a műholdak adatai hozhatnak. Barack Obama amerikai elnök mindenesetre pénteken kijelentette, hogy föld-levegő rakétával lőtték le a gépet.

Buk rakétával le lehet lőni egy 10 km-es magasságban repülő utasszállítót, de ehhez képzett szakemberek és hosszas előkészítés szükséges. Mintegy 10 percig tart a célpont bemérése egy 900 km/óra sebességgel 10 km-es magasságban közlekedő gép lelövéséhez. A lövés nem lehetett tehát „véletlen”, az viszont elképzelhető, hogy a szeparatisták az Il-76-ost akarták eredetileg lelőni.

 

 

 

(Zagadki krusenyija Bojinga, gazeta.ru)

 

Cimkék: MH-17-es járat, L980-as légifolyosó, Amszterdam, Malaysian Airlines, szeparatisták, tragédia, Boeing, Buk rakéta,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat