OROSZVILAG.HU


70 éve szabadult fel Ukrajna 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-10-28 14:43:01  |  
Gyóni Gábor

70 éve szabadult fel Ukrajna 

Porosenko és Putyin köszöntője

 70 éve szabadult fel Ukrajna 

70 éve, 1944. október 28-án szabadult fel teljesen Ukrajna a fasiszta megszállók uralma alól.

Az évfordulón Petro Porosenko ukrán elnök közleményt adott ki honfitársaihoz. „Éppen hetven ézzel ezelőtt szabadították fel nagyapáink és dédapáink Ukrajnát a fasiszta megszállóktól.” – kezdődik Porosenko közleménye.

Porosenko megjegyzése szerint Ukrajna már 1939 márciusában megérezte a „véres tragédia leheletét”, amikor „Kárpát-Ukrajna hősi védői egyenlőtlen harcba bocsátkoztak a megszálló seregekkel.” – vagyis a Kárpátalját visszafoglaló magyar honvédséggel.

Jelentős részben az Ukrajna területén vívott harcokban dőlt el a világ jövője. Ukrajna területén szenvedte el a német hadsereg szárazföldi veszteségeinek 60 %-át. Ukrajna 9 millió lakosa harcolt a Vörös Hadsereg soraiban. „Ukránok milliói harcoltak a nácikkal és szövetségeseikkel az UPA soraiban, a szovjet partizánok közöt,” valamint az amerikai, angol, ausztrál, lengyel, brit, kanadai hadseregben, a jugoszláv, szlovák ellenállási mozgalomban – állítja Porosenko.

Az ukrán nép jelentős szerepet játszott Európa felszabadításában a nácizmus alól. Ezt ismerte el, hogy Ukrajna, bár nem volt független, az ENSZ egyik alapító tagállama.

Ukrajna óriási árat fizetett a győzelemért, mintegy 8-9 millió ember vált a háború áldozatává.

Ukrajna határai 70 évig változatlanak maradtak, amíg újra el nem jött a háború. Ami ezúttal nem nyugatról, hanem keletről érkezett.

Porosenko külön köszöntötte a veteránokat és a jelenlegi „antiterrorista operáció” résztvevőit is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén köszöntötte a háború veteránjait és „Ukrajna népét” a felszabadulás évfordulója alkalmából. Putyin a köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy „apáink és nagyapáink együtt harcoltak” és győzték le az ellenséget. Az orosz elnök fontosnak nevezte a történelemhamisítás elleni fellépést, a fasiszta ideológia elleni küzdelmet. Putyin a közleményben „Ukrajna testvéri népének” békét és fejlődést kívánt.

 

 

 

(president.gov.ua, kremlin.ru) 

Cimkék: Porosenko, Ukrajna, Putyin, háború, fasiszta megszállók
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat