OROSZVILAG.HU


Kazah segítő kéz Kirgizisztánnak

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-11-10 09:43:23  |  
Oroszvilag.hu

Kazah segítő kéz Kirgizisztánnak

Összenő, ami összetartozik

 Kazah segítő kéz Kirgizisztánnak

Almazbek Atambajev kirgiz elnök asztanai bejelentése szerint ezen a télen nem lesz áramhiány Kirgizisztánban. Kazahsztán ugyanis elektromos energiával, és 100 millió dolláros pénzügyi segéllyel nyújt segítséget szomszédjának. Cserébe Biskek garantálta Kazahsztán vízellátását és a kazah üzleti érdekeltségek védelmét Kirgizisztánban.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök szerint kazah üzletemberek eddig 1 milliárd dollárt fektettek be Kirgizisztánban. A kirgiz turisztikai helyek, bankszektor, média jelentős része kazah befektetők kezében van, amit ellenérzéssel szemlélnek bizonyos kirgiz politikai körök. Atambajev megígérte, hogy nem fordulnak többé elő olyan hibák Kirgizisztánban, mint az „előző hatalom” idején, amikor kazah befektetőktől elvettek egy bankot. Ezt a bankot az új hatalom visszaadta a kazah befektetőknek.

Kazahsztán Kirgizisztán harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország és Kína után.

Atambajev asztanai látogatásán Nazarbajev elnöktől megkapta a Dosztik (Barátság) érdemrend I. fokozatát a kazah-kirgiz barátság és együttműködés érdekében végzett tevékenységéért.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, akorda.kz) 

Cimkék: Kirgizisztán, Kazahsztán, Atambajev
Országok: Kazahsztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat