OROSZVILAG.HU


Janukovics visszaemlékezése

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-12-24 13:42:23  |  
Oroszvilag.hu

Janukovics visszaemlékezése

A volt ukrán elnök szerint puccsot szerveztek ellene

Janukovics visszaemlékezése

 

Viktor Janukovics, Ukrajna negyedik elnöke interjút adott az Argumenti i Fakti orosz hetilapnak. Janukovics mintegy fél évi hallgatás után fejtette ki véleményét Ukrajna helyzetéről.

 Janukovics elmondta, teljes mértékben övé a felelősség azért, ami elnöksége ideje alatt Ukrajnában történt. Elmondta, 2014. február 22-e előtt, amikor államcsínyt hajtottak végre Ukrajnában, nem volt háború, a fizetéseket és a nyugdíjakat idejében kiutalták, a dollár árfolyama 8,8 hrivna volt, a Krím Ukrajna része volt és a Donbasszban nem haltak meg emberek.

Az EU-s társulási megállapodás kapcsán elmondta, az jelentős gazdasági károkat okozott volna Ukrajnának. Ha 2013 őszén aláírta volna ezt a megállapodást, most is ő lenne Ukrajna elnöke, a Nyugat dicsérné Janukovics elnököt. Ám ennek ára az lett volna, hogy az ukrán termelés fele elveszett volna, az emberek életszínvonala zuhant volna. Az EU nem akart kompenzációt adni Ukrajnának a várható veszteségek miatt.

Janukovics elmondta, ő nem adott utasítást a diáktüntetés szétverésére 2013. november 30-án, amivel az egész megmozdulássorozat kezdődött. Janukovics szerint ez provokáció volt, amivel erőszakos mederbe akarták terelni az eseményeket. Az ellenzék azonban habozás nélkül Janukovicsot tette meg felelőssé és az elnöki adminisztráció előtt tüntetett. A tömeg jelentős része békés volt, azonban a tüntetők egy agresszív csoportja folyamatosan és célzatosan a rendőröket provokálta.

Az események az arab tavasz forgatókönyve alapján zajlottak. Amikor a Majdan tüntetései kezdtek alábbhagyni, erejüket veszíteni, mindig jött valamilyen újabb provokáció. A végén már odáig jutott a dolog, hogy halottakra volt szükség. Janukovics szerint a Majdan első áldozatait, két fiatalembert a Hruscsevszkij utcán valójában nem ott ölték meg, hanem a holttestüket odaszállították.

Janukovics elmondta, a Majdanon sok ezer igaz patrióta állt, akik őszintén hittek Ukrajna európai jövőjében.

Ami a februári kijevi vérengzést illeti, Janukovics elmondta, hogy február 18-án a Belügyminisztérium munkatársainál nem voltak fegyverek, annak ellenére, hogy a tüntetők megindultak, hogy elfoglalják az elnöki adminisztráció épületét. Február 18-án a tüntetők törni-zúzni kezdtek, megölték a Régiók Pártja két munkatársát. Az ellenzék elkezdte nyíltan felfegyverezni a tüntetőket. Csak február 18-án több mint tíz rendőrt megöltek. Nyugat-Ukrajnában laktanyákat fosztottak ki. A hatalom, hogy elkerülje a vérontást, tárgyalásokat kezdeményezett az ellenzékkel.

Február 19-én egész nap tárgyalások folytak az ellenzékkel, azonban a radikális tüntetők tovább folytatták akcióikat.

Február 20-án jelentősen megnőtt a fegyveres ellenzékiek létszáma. A fegyveresek támadásokat intéztek a rendőri erők ellen, akik visszavonultak. Ezt követően ellenzéki fegyveresek, hogy tovább növeljék a feszültséget, egyszerre kezdtek lövöldözni az ellenzéki tüntetőkre és a rendőrökre is. A lövések az Ukrajna hotel épületéből és a Zsovtnevij palacból érkeztek. Janukovics elmondta, ma mindenki tud a Majdan civil áldozatairól, ám a meggyilkolt rendőrökről senki nem beszél.

Február 21-én megállapodás született az ellenzékkel. Ennek értelmében a tüntetők hazamennek, a rendőri erők kivonulnak Kijev központjából. Cserébe előrehozott elnökválasztások lesznek, az elnöki jogköröket csökkentik, a tüntetők amnesztiában részesülnek. A megállapodást szentesítette a német, a lengyel külügyminiszter, a francia külügy megbízottja.

Janukovics ezt követően terv szerint Harkovba ment, de útközben támadás érte konvoját.

Február 22-én az ukrán parlament alkotmányellenes módon leváltotta Janukovicsot. A volt ukrán elnök elmondta, tudomására jutott, hogy meg akarják ölni, miután önként nem volt hajlandó lemondani. Több támadást is megkíséreltek kísérete ellen. Ezek után két dolgot tehetett, vagy megindul a hadsereggel Kijev ellen, vagy elmenekül. Utóbbit választotta.

Janukovics tagadta, hogy külföldi bankszámlái lennének.

Az új hatalom vissza akarta vonni a nyelvtörvényt, saját hőseit és ideáljait akarta ráerőltetni az országra, ez ellen fellázadt a Donbassz. A legfőbb felelősség Turcsinov törvénytelen ideiglenes elnöké, aki az ukrán hadsereget küldte rá a saját népére.

Janukovics szerint a mostani poltikusok hamarosan távozni fognak, a nép pedig meg fog egyezni, és Ukrajna ismét egységes lesz.

Cimkék: Janukovics, Ukrajna,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat