OROSZVILAG.HU


Kijev: Porosenko távozását követelték

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-02-01 17:22:42  |  
Oroszvilag.hu

Kijev: Porosenko távozását követelték

A szakadárok otthagyták a minszki tárgyalásokat 

 Kijev: Porosenko távozását követelték

Kijevben az orosz nagykövetség előtt zajlott tüntetés. A tüntetők 30 keresztet állítottak fel, a keresztekre a január 24-én, a szakadárok támadása következtében meghalt mariupoli áldozatok nevét írták fel.

Egy másik tüntetésen Kijev központjában, a Függetlenség terén mintegy 500 katona Petro Porosenko elnök távozását követelte. A katonák szerint a hatalom nem gondoskodik eléggé a fronton harcolókról, nincs elég fegyver és felszerelés.

Donyeck megyében, 50 kilométerre a várostól megtalálták Szlavjanszk január 28-án eltűnt alpolgármesterének holttestét. A férfit fejbelőtték. Vlagyimir Kulmatickij korábban a szeparatistákat támogatta, akárcsak Szlavjanszk polgármestere, Nelli Stepa, aki jelenleg egy harkovi börtönben ül előzetes letartóztatásban.

Herszon megyében, Krasznij Csaban falunál felrobbant egy fegyverraktár. A robbanás következtében hat ukrán katona meghalt.

Minszkben megszakadtak a tárgyalások Kijev és a szakadárok képviselői között. Utóbbiak szerint az Ukrajnát képviselő Leonyid Kucsma volt elnök nem rendelkezett a megfelelő felhatalmazással, ezért megszakították a tárgyalást. A szeparatisták szerint a tavaly szeptemberi minszki megállapodásnak már nincs értelme, hiszen a frontvonal nyugatabbra tolódott.

Kucsma szavai szerint a szeparatisták teljes körű háborúval fenyegettek, amennyiben az ukrán hadsereg nem vonul vissza. A szakadárok szerint csak akkor folytatódhatnak a tárgyalások, ha az ukrán hadsereg abbahagyja a városok lövetését. 

 

 

 

(Echo Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta, Vedomosztyi, newsru.com, podrobnosti.ua) 

 

Cimkék: Kijev, Kucsma, Porosenko, ukrán hadsereg
Országok: Belarusz Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat