OROSZVILAG.HU


Minszk: békére várva

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-02-11 13:16:10  |  
Oroszvilag.hu

Minszk: békére várva

A tét: háború vagy béke? A szakadárok autonómiát akarnak

 Minszk: békére várva

Petro Porosenko ukrán elnök kijelentése szerint békéért utazik Minszkbe, a francia-német-orosz-ukrán részvétellel ("normandiai formátum") zajló tárgyalásokra. Az ukrán elnök szerint Kijevnek és az EU-nak közös álláspontja van a béketárgyalásokat illetően. Először is azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre van szükség. Ami a rendezési terveket illeti, Porosenko szerint Ukrajna unitárius állam marad, de Kijev kész a „territoriális közösségeknek olyan jogokat biztosítani, melyek az Oroszországi Föderációban léteznek.”  Ha nem sikerül eredményt elérni Minszkben, Porosenko hadiállapotot vezet be egész Ukrajnában.

Porosenko útban Minszkbe megállt a szakadárok által lőtt Kramatorszkban, melyet tegnap rakétatámadás ért. A támadás következtében 15 ember meghalt. 

A „normandiai formátumú” minszki találkozó Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin részvételével magyar idő szerint 17 órakor kezdődik.

Tegnap ugyancsak Minszkben Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, mint a jelenlegi kijevi vezetés megbízottja tárgyalt a szakadárok vezetőivel. A szakadárok a következő békeajánlatot nyújtották be: tűzszünet, nehézfegyverek visszavonása, különleges státusz (autonómia) Luganszk és Donyeck megye "meghatározott járásai" részére,  az "antiterrorista operáció" visszavonása Kijev részéről, teljes amnesztia, a gazdasági kapcsolatok helyreállítása, minden külföldi katona kivonása, a donyecki és luganszki autonómia alkotmányos rögzítése, szabad választások az autonómiában. 

Minszk: békére várva

 

 

(president.gov.ua., Echo Moszkvi, zn.ua, kremlin.ru) 

 

Cimkék: Porosenko, Minszk, béke, normandiai formátum, szakadárok, autonómia
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat