OROSZVILAG.HU


A radikálisok árulásnak tartják a megállapodást

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-02-12 21:29:59  |  
Oroszvilag.hu

A radikálisok árulásnak tartják a megállapodást

A Rada még megakadályozhatja a békét

 A radikálisok árulásnak tartják a megállapodást

A Brüsszelben tartózkodó Petro Porosenko ukrán elnök elmondta, nagyon kemény tárgyalások zajlottak Minszkben és a megállapodás feltételeit is nehéz lesz betartani.

Február 16-án Kijevben meg kell kezdődnie a donyecki és luganszki választások előkészítésének. A Radának ki kell jelölnie a jövőbeni „különleges státuszú” terület határait. A Radának a megállapodásnak megfelelően meg kell változtatnia Ukrajna alkotmányát is, különleges jogokat garantálva „Donyeck és Luganszk megye meghatározott körzeteinek” (amnesztia, nyelvi önrendelkezés, széles körű autonómia, saját rendőrség stb.).

Vlagyimir Feszenko ukrán politológus szerint nem biztos, hogy a Rada megszavazza ezeket a rendelkezéseket. Porosenko pártja koalícióban kormányoz a Jacenyuk-Turcsinov-féle Népi Fronttal, Oleg Ljasko Radikális Pártjával, Julija Timosenko Haza nevű pártjával és az Önsegély párttal.

A Radikális Párt máris ellenzi a Minszki megállapodást, a Népi Front pedig megosztott. A Radikális Párt egyik képviselője, Igor Moszijcsuk szerint a Minszki megállapodás árulásnak tekinthető. Ljasko szerint Porosenkónak nem volt felhatalmazása „áruba bocsátani az ukrán alkotmányt.”

Angela Merkel német kancellár szerint Vlagymir Putyin orosz elnök személyesen gyakorolt nyomást a felkelők vezetőire, hogy fogadják el a feltételeket.  

 

 

(RBK)

Cimkék: Porosenko, Rada, Minszki megállapodás, Radikális Párt, Népi Front, Ljasko,
Országok: Belarusz Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat