OROSZVILAG.HU


Zavargások Dél-Kirgizisztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-14 10:53:47  |  
Gyóni Gábor

Zavargások Dél-Kirgizisztánban

Szervezett akció?

 Zavargások Dél-Kirgizisztánban

 

Tegnap zavargások törtek ki Dél-Kirgizisztánban, Kurmanbek Bakijev elűzött elnök támogatói elfoglalták Os, Batken és Dzsalal-Abad megyék adminisztratív központjait. Osban és Batkenban a hírek szerint az ideiglenes kormány úrrá tudott lenni a helyzeten, bár Osban, Dél-Kirgizisztán legnagyobb városában az ideiglenes kormány és Bakijev hívei jelenleg is tüntetnek. Osba a kormány különleges erőket vezényelt, a megyei adminisztráció épületét katonák védik.

Dzsalal-Abadban, a Bakijev-klán székhelyén azonban csak rosszabbra fordult a helyzet, a városban már lövések dördültek, a Bakijev-párti fegyveresek nem adták át a megyei kormányzat épületét, a kirgiz egészségügyi minisztérium közlése szerint több mint 30 ember megsérült. Végül az ideiglenes kormány támogatóinak sikerült elfoglalni az épületet, ám a zavargások tovább tartanak a városban. 

Közben Biskekben letartóztatták a kirgiz kommunisták vezetőjét, Iszhak Maszalijevet. 

A kirgiz titkosszolgálatok vezetője, Kenesbek Dujsebajev szerint Kurmanbek Bakijev volt kirgiz elnök fia, Marat Bakijev 1 millió dollárt fizetett abból a célból, hogy tüntetéseket szervezzenek Kirgizisztánban. A pénzt a tüntetők között osztották szét.

(24.kg)

 

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat