OROSZVILAG.HU


Ukrajna még mindig nem ért a gödör aljára? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-07-01 16:53:02  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna még mindig nem ért a gödör aljára? 

Elkeserítő gazdasági adatok

 Ukrajna még mindig nem ért a gödör aljára? 

Szerhij Arbuzov volt ukrán miniszterelnök-helyettes, az Ukrán Nemzeti Bank volt elnöke szerint Ukrajna még mindig nem ért a gödör fenekére. Ha ebben az évben csak 10 %-os GDP csökkenés következik be, jövőre pedig stagnáció lesz, az már jó eredménynek tekinthető.

Az ipar és építőipar zuhanása némileg valóban mérséklődött (-21,5 %-ról -21,3 %-ra; illetve -38 %-ról -32 %-ra), ám Ukrajna eddigi legfőbb külföldi piaca, az orosz egyre elérhetetlenebbé válik, a legfőbb ukrán exportcikkek – a fém és a gabona – ára csökken. A belső vásárlóerő zuhanása tragikus. Májusban a fizetések reálértéke 27,6 %-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az „adóreformok” megfojtják a kis- és közepes vállalkozókat. Egyes termékek ára még a hivatalos statisztika szerint is 100 %-kal emelkedett.

Az Ukrán Nemzeti Bank június 26-án tette közzé legfrisebb prognózisait. Eszerint 2015-ben a GDP 9,5 %-kal csökken 48 %-os infláció mellett; 2016-ban viszont már 3 %-os gazdasági növekedés várható 12 %-os pénzromlás mellett.

 

 

 (korrespondent.net) 

Cimkék: Ukrajna, Ukrán Nemzeti Bank,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat