OROSZVILAG.HU


Moszkvától függ az ukrán államcsőd? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-11-13 13:46:42  |  
Szűrszabó Nóra

Moszkvától függ az ukrán államcsőd? 

Kettős szorításban

 Moszkvától függ az ukrán államcsőd? 

Ha Ukrajna nem fizeti ki az Oroszországgal szemben fennálló 3 milliárd dolláros adósságát, mint ahogy azt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő jelezte, az államcsődöt jelent – mondta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára újságírók előtt. Az ukrán vezetés az adósság átstrukturálását szeretné, amire viszont Moszkva nem hajlandó.

Közben Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter jelezte, Ukrajnának tovább kell folytatnia a „nyugati partnerekkel egyeztetett” reformokat, ha pénzügyi segítséget akar kapni.

Oroszország javaslattal állt elő a Nemzetközi Valutaalap számára az ukrán államadósság törlesztésének azon változatáról, amely a 3 milliárd dolláros orosz hitelt érinti. Erről nyilatkozott az Oroszországi Föderáció pénzügyminisztere, Anton Sziluanov. Megemlítette azt is, hogy a G20-ak törökországi csúcstalálkozójának keretében az orosz elnök, Vlagyimir Putyin találkozott a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal.

 

„Oroszország 3 millió dolláros összegben javasolta meghatározni az ukrán adósság azon részét, amely kifizetésének ez év decemberéig le kell zajlania” – mondta Sziluanov, azonban nem részletezte a tervezetet. Csupán annyit mondott, hogy ez a javaslat „vonzó lesz Ukrajna számára és alapjában véve pozitívan hathat Ukrajna Oroszországgal szembeni adósság-problémájának megoldására”.

 

Elmondása szerint az ukrán kollégáktól még nem érkezett javaslat az orosz hitel rendezéséről, megkülönböztetve azt a kereskedelmi hitelezők által adott pénztől.

 

„Már többször kihangsúlyoztam, hogy számunkra elfogadhatatlan az átütemezés terve, csakúgy, mint a kereskedelmi hitelezők számára” – mondta Anton Sziluanov. Egyelőre még nincs tervben az orosz és az ukrán pénzügyminiszter találkozója, amely csak azután valósulhat meg, hogy Kijev elbírálta Moszkva javaslatát.

 

http://rg.ru/2015/11/16/dolg-site.html 

 

 

 

(Rosszijszkaja Gazeta, korrespondent.net) 

Cimkék: Ukrajna, Moszkva, államcsőd
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat