OROSZVILAG.HU


Ukrajnai zsidó szervezetek tiltakozása

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2016-08-04 13:23:33  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajnai zsidó szervezetek tiltakozása

A nácik az új hősök

 Ukrajnai zsidó szervezetek tiltakozása

29 ukrajnai zsidó szervezet tett közzé nyílt levelet az országban zajló történelemhamisítás és a nácik heroizálása miatt. „Komoly aggodalmunkat és bizalmatlanságunkat fejezzük ki közös történelmünk tudatos meghamisítása miatt, melyet az utóbbi időben az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének (UINP) aktivistái folytatnak. Az UINP és vezetése más szervezetekkel, tömegtájékoztatási eszközökkel, tudományos intézetekkel együtt ki akarja törölni közös emlékezetünkből azokat a tragikus fejezeteket, melyek az Ukrán Nacionalista Szervezet (OUN) és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) és vezetőinek antiszemita tevékenységével foglalkoznak.”

A zsidó szervezetek szerint fent nevezett szervezetek antiszemita tevékenysége jól dokumentált történelmi tény. A zsidó közösségek szerint elhallgatják az OUN és az UPA antiszemita múltját, ezzel meghamisítják Ukrajna történelmét, és megsértik azon több mint 1 millió zsidó emlékét, akik a nácik és cinkosaik áldozatává váltak Ukrajnában.

Ez vonatkozik arra is, hogy utcákat neveznek el olyan emberekről, akiknek neve nemcsak a zsidók, de a világ más népei körében is megbotránkozást kelt. Elfogadhatatlannak tartjuk a Kijevi városi közgyűlés döntését, mely szerint az egyik főutcát Sztepan Banderáról nevezték el, és azt a tervet is, hogy az egyik utcát Roman Suhevicsről nevezzék el.”

A levél írói arra kérik a Radát, a Kijevi városi közgyűlést, a kormányszerveket, segítsenek a nemzetek közti béke megőrzésében. Aggodalmat kelt az is a levélírók szerint, hogy Ukrajna az egyik utolsó európai ország, mely nem csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetséghez.

 

 

 

(korrespondent.net) 

Cimkék: Zsidó szervezetek, OUN, UPA, Kijevi városi közgyűlés, Ukrajna, nácik
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat