OROSZVILAG.HU


Szigorúbb ellenőrzés a belorusz-orosz határon

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2017-05-18 15:39:24  |  
Kerekes Karina

Szigorúbb ellenőrzés a belorusz-orosz határon

A szövetségi állam polgárait ez nem érinti

 Szigorúbb ellenőrzés a belorusz-orosz határon

 

 

 

2017. május 5-től kezdődően minden Fehéroroszország és Oroszország között közlekedő járatot átirányítanak az orosz repülőterek nemzetközi termináljára. Azok az utasok, akik nem tartoznak a két ország állampolgárai közé, kötelesek határellenőrzésen keresztülmenni. Az orosz-belorusz Szövetségi Állam államtitkára, Grigorij Rapota, jelentette be a változásokat.

 

Kiemelte, hogy a járaton utazó orosz, illetve belorusz állampolgárok számára nem lép érvénybe ez az új szabály. Ők a megszokott módon tudnak átlépni a határon, személyi igazolvánnyal.

Az egyetlen változtatás számukra, hogy meg kell majd őrizniük a beszállókártyát, melyet az érkezéskor be kell mutatniuk. „Az útlevélbe nem kerül bejegyzés a határ átlépéséről” – hangsúlyozta Rapota.

Minszkben viszont bejelentették, hogy nem fognak határellenőrzést bevezetni az Oroszország és Fehéroroszország között közlekedő járatok számára. A határellenőrzési bizottság szerint nincsen értelme az intézkedésnek.

Február 12-től Fehéroroszországban érvénybe lépett az 5-napos vízummentes beutazási időszak 80 ország állampolgárai számára, beleértve az USA-t és az EU tagállamait. Az elnök határozata vízummentes beutazást biztosít a Minszki Nemzetközi Repülőtéren keresztül. Ez a döntés érinti Oroszországot is, mivel a két ország közötti szövetségi megállapodás szabad mozgást biztosít állampolgáraik részére, így a Fehéroroszországba vízum nélkül érkező külföldiek orosz területre tudnának illegálisan beutazni.

Előzetesen Oroszország hivatalos jogi információsportálján három határozatot publikáltak. A határozat alapján, a belorusz-orosz határon határellenőrző zónákat hoznak létre – a Pszkovi, Szmolenszki és Brjanszki területeken. Ahogy a dokumentumokban is feltüntetik, ezt a döntést a határ őrzéséhez szükséges feltételek létrehozásának céljából hozták. A szakértők szerint ennek az oka a fehérorosz 5napos vízummentességi időszak, illetve a szabályozás szigorítása annak érdekében, hogy megakadályozzák az illegális beutazást Oroszországba.

 

Forrás: Ria Novosztyi

 

Cimkék: Fehéroroszország, Oroszország, határellenőrzés
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat