OROSZVILAG.HU


Oktatási reform 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2017-09-06 12:34:30  |  
Oroszvilag.hu

Oktatási reform 

Kisebbségi nyelvek kiszorítása, összevonások, béremelés, kontroll, repressziók

 Oktatási reform 

Az ukrán Rada szeptember 5-én törvényt fogadott el az oktatás reformjáról, mely az oktatás nyelvét is érinti. A 2018-tól életbe lépő törvény szerint az alsóbb iskolákban megmaradhat az oktatás nyelveként adott kisebbség nyelve, de csak 2020-ig, amikor is az alsóbb osztályokban is át kell térni az ukrán nyelvű oktatásra. Amúgy 2018 és 2020 között ötödik osztály felett lesz kötelező az ukrán nyelvű oktatás.

A törvény engedményeket tesz az ún. őslakos népek, az angol nyelv és az EU nyelvei felé. Ezeken a nyelveken továbbra is lehet „egy, vagy néhány tárgyat” oktatni. Vagyis a törvény éle elsősorban az orosz nyelvű oktatás ellen irányul, mely a szándékok szerint teljesen meg fog szűnni.

A reform bevezeti a 12 éves oktatási rendszert.

A reform 87 milliárd hrivnás költségvetéssel számol, amire nincs meg a fedezet, mint ezt az ukrán pénzügyminiszter nyíltan meg is mondta.

A tervezet szerint meg kell emelni a pedagógusok bérét, amire megintcsak nincs fedezet, ezért vannak, akik attól tartanak, hogy a béremelést elbocsátásokkal gazdálkodják ki.

Az elbocsátást megalapozza, hogy csökken az oktatott tárgyak száma 22-ről 9-re. Elsősorban a természettudományos tárgyakról van szó, a fizikát, kémiát, biológiát, földrajzot egy ún. „ember és természet” nevű tárgyban olvasztanák össze. Összevonják a nyelvtant és irodalmat is.

A törvény szerint egy ember legfeljebb hat évig lehet igazgató egy iskolában. A pedagógusokkal egyéni szerződéseket kell kötni. Legalizálják a korrepetálást a tanárok számára, de azt adókötelessé is teszik.

A reform iskolák bezárásával is számol, főleg a falvakban. A folyamat már zajlik, 2014 óta jelentősen csökkent az iskolák száma Ukrajnában.

A törvény lehetővé teszi, hogy eljárást kezdeményezzenek azon pedagógusok ellen, akik az ukrán államiságról vagy ukrán állami szimbólumokról megvetően beszélnek.

 

 

(lenta.ru, strana.ua)

Cimkék: Reform, hrivna, pedagógusok, iskolák,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat