OROSZVILAG.HU


Pártfinanszírozás Oroszországban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-23 20:25:27  |  
Vértes Judit

Pártfinanszírozás Oroszországban

Pártok, melyeket elkerült a krízis

Úgy tűnik, a krízis nem akadályozta meg az orosz pártokat, hogy gyarapítsák a pártkasszájukat. A pártrendszer összesen 4,6 milliárd rubelt gyűjtött össze különböző forrásokból, derült ki a 2009-es pénzügyi elszámolás eredményeiből. Ez az összeg egy milliárddal több, mint a 2008-ban befolyó összeg. A hét oroszországi pártból csak kettő zárt rosszabb évet: az LDPR (Oroszország Liberáldemokrata Pártja) és Oroszország patriótái. Utóbbiak aktivitása erősen csökkent, miután a 2007-es parlamenti választásokon megbuktak. A kudarc kihatással volt a párt anyagi helyzetére is. 2009-ben 46,4 millió rubelből gazdálkodtak, míg 2008-ban még 51,9 millió rubel felett diszponált a párt. Az LDPR-nek is vissza kellett fogni a kiadásait. A 244 millió rubellel zárt 2008-as évet egy szűkös 148,2 milliós év követte. A párt, melyet a politika fenegyereke, Vlagyimir Zsirinovszkij vezet, az utóbbi évben inkább a regionális választási kampányokra fókuszált. A bevétele nagy része állami támogatásból tevődött össze. A központi költségvetés minden olyan pártot támogat, mely a parlamenti választásokon elérte legalább a 3%-ot. Számokra fordítva ez annyit jelent, hogy szavazatonként 20 rubelt fizet. Ezen az úton 113 millió rubelt kapott az LDPR.

Az Egységes Oroszország ezzel szemben 894 millió rubelt hasított ki az állami kasszából. Ez azonban ha nem is elhanyagolható, de csak egy része annak a 3,5 milliárd rubelnek, amit összességében magáénak tudhat a párt. 2008-ban ez az összeg „csak” 2,2 milliárdra rúgott.

Az Igazságos Oroszország bár jócskán elmarad a vezető párttól, abban hasonlít hozzá, hogy költségvetésének csak ¼-e származik az állami támogatásból. (Vö. 107 és 405 millió). A Kommunista párt ellenben 50%-ban az állam emlőjén él.

Az ellenzéki Jabloko párt viszont állami támogatás nélkül maradt, mivel a 2007-es választásokon a szavazatok mindössze 1,59%-át sikerült megnyernie. Ennek dacára is 2009-ben jobb évet zárt,mint az azt megelőző évben. (Vö. 63 és 77 millió rubel)
Az új, Igaz ügyre keresztelt párt egyelőre szerény évet tudhat maga mögött (11,6 millió rubel), hiszen a 2008-as év a párt regisztrálására ment el.

 

A Központi választási bizottság megjegyzi, hogy 116,9 millió rubelnyi felajánlás nem törvényes úton folyt be a különböző pártkasszákba, így azt vissza kellett utalni a nagyvonalú adományozóknak.  A befolyt összeg több mint a fele a pártstruktúra fenntartására ment el.

 

Forrás: www.kommersant.ru


Cimkék: pártok
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat