OROSZVILAG.HU


Árverésen Janukovics koszorúja

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-23 21:44:02  |  
Kecskeméti Gábor

Árverésen Janukovics koszorúja

Az ukrán elnök kellemetlen élménye Kijevben

Árverésen Janukovics koszorúja

 

A koszorút, mely néhány nappal ezelőtt Janukovics ukrán elnök arcához vágódott, ukrán radikális nacionalisták elárverezik. A koszorút egyébként a radikálisok a kijevi ismeretlen katona sírjáról lopták el, ami miatt az ukrán elnöki hivatal vandalizmusról és sírgyalázásról beszél. Az aukció kezdő ára 8.000 hrivnya, vagy 31.000 rubel (körülbelül 795 euró). A felelősséget az ukrán „Bratszvo” (Testvériség) ukrán nacionalista szervezet vállalta magára, mely Ukrajnában meglehetősen figyelemfelkeltő, ugyanakkor botrányos tiltakozó akcióiról ismert.A „Bratszvo” pénteken azt nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek, hogy rengetegen jelentkeztek az árverésre, melynek teljes bevételét az Odesszában fogva tartott „politikai raboknak” ajánlják fel.

Az ukrán elnöki hivatal helyettese, Anna German felháborodásának adott hangot: „Ezek teljességgel elfogadhatatlan eszközök a politikai küzdelemben. Ez, kertelés nélkül kimondva, felháborító meggyalázása a háború összes áldozatának, s még magunkat is szégyellnünk kell ezen emberek tett miatt.” Anna German továbbá kijelentette: „Ilyen cinizmus és ilyen szégyen még nem történt a világon. Az egyik legaljasabb dolog, amit egy ember el tud követni – koszorúlopás katonasírokról, majd a „zsákmány” elárverezése.”


Jaunkovics hasztalan harca a koszorú ellen


A sajnálatos eset május 17-én történt, amikor Dmitrij Medvegyev orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök a kijevi ismeretlen katona sírjánál elhelyezték koszorúikat, az erős szél az ukrán elnök arcába repítette az egyik koszorút. Jóllehet az elnöki iroda megkérte a sajtó jelen lévő képviselőit, hogy az esetről készül képeket ne hozzák nyilvánosságra, ám nem sokkal később az esetről készült videó felvételek elérhetőek voltak az internet. (Ezen az látható, amint az orosz elnök felé repülő koszorút annak testőre még időben elkapja, ám Janukovics makacsul, de hasztalan harcol a nedves és tüskés koszorú ellen.)

 

(sb/.rufo/St.Petersburg)

 

Cimkék: ukrajna, janukovics, kijev, medvegyev
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat