OROSZVILAG.HU


Ortodox megosztottság Ukrajnában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2018-07-28 22:19:32  |  
Oroszvilag.hu

Ortodox megosztottság Ukrajnában

Körmenetek, amik több mint körmenetek

Ortodox megosztottság Ukrajnában

 

Ukrajnában is megemlékeztek a Rusz kereszténnyé válásának 1030-ik évfordulójáról. Július 27-én Kijevben körmenet zajlott az Ukrán Pravoszláv Egyház Moszkvai Patriarchátus (UPC MP) szervezésében, mintegy 250 ezer ember részvételével. A független Ukrajna történetében még soha nem vettek részt ilyen nagy számban körmeneten.

Július 28-án pedig az Ukrán Pravoszláv Egyház Kijevi Patriarchátus (UPC KP) is megtartotta a maga körmenetét a hivatalos hatalmasságok részvételével. Petro Porosenko ukrán elnök itt ismét kilátásba helyezte, hogy az ortodox világban el nem ismert UPC KP Konstantinápoly által elismert autokefál egyházzá válhat.

Az UPC MP szerint a hatalom igyekezett meggátolni az embereket abban, hogy eljussanak a körmenetre. Csernovciban és Ovrucsban az autóbusztársaságok megtagadták, hogy az embereket a kijevi körmenetre szállítsák, ahol mégis példátlan nagy számban jelentek meg emberek. A körmenet során a hívők azért imádkoztak, hogy béke legyen Ukrajnában.

Az UPC KP körmenetére szintén tízezrek jöttek el. Porosenko elnök szerint az UPC KP autokefállá válása teljesítené be Ukrajna függetlenné válását.

 

(strana.ua)

Cimkék: Ukrán Pravoszláv Egyház Moszkvai Patriarchátus, UPC MP, körmenet, Ukrajna, Ukrán Pravoszláv Egyház Kijevi Patriarchátus, UPC KP, Porosenko,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat