OROSZVILAG.HU


Súlyos vallásháború fenyeget

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2018-09-25 17:03:38  |  
Oroszvilag.hu

Súlyos vallásháború fenyeget

Történelmi szakadás előtt az ortodoxia

Súlyos vallásháború fenyeget

 

Az Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarchátus – UPE MP) kijevi ülésén arra szólították fel I. Bertalan konstantinápolyi pátriárkát, hogy ne avatkozzon be az ukrán ortodox egyház belügyeibe és az általa kinevezett exarchák hagyják el Ukrajnát.

A szeptember 17-én Ukrajnába érkezett exarchák feladata az lesz, hogy hozzájáruljanak az Ukrán Pravoszláv Egyház (Kijevi Patriarchátus – UPE KP) autokefállá nyilvánításához, ami történelmi jelentőségű szakadást fog majd előidézni az ortodox egyházban.

Filaret, az eddig el nem ismert UPE KP pátriárkája szerint Konstantinápoly októberben ismerheti el hivatalosan egyházát.

Közben az ukrán kulturális minisztérium megkezdte az UPE MP javainak összeírását. Az UPE KP már bejelentette igényét az UPE MP-hoz tartozó kijevi Barlangkolostorra, s ukrán nacionalisták is azzal fenyegetnek, hogy ha kell, erővel veszik el a moszkvai egyháztól a létesítményt. Az UPE MP papjainak a nevét, személyes adatait már elkezdték felvinni az ukrán szolgálatok által kontrollált terroroldalra, a hírhedt Mirotvorecre.

 

 

(strana.ua)

Cimkék: Ukrajna, exarchák, Ukrán Pravoszláv Egyház (Kijevi Patriarchátus), Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarchátus),
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat