OROSZVILAG.HU


Megszületett az új ukrán egyház

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2018-12-15 19:30:39  |  
Oroszvilag.hu

Megszületett az új ukrán egyház

Porosenko diadala, az Orosz Pravoszláv Egyház TÖRTÉNELMI veresége

Megszületett az új ukrán egyház

 

A december 15-én Kijevben, a Szófia székesegyházban tartott „egyesítő” egyházi gyűlésen létrejött az új ukrán autokefál pravoszláv egyház. Az új egyház neve hivatalosan Ukrajna Pravoszláv Egyháza lesz. Az egyesítő gyűlésen az Ukrán Pravoszláv Egyház (Kijevi Patriarchátus – UPE KP) és az Ukrán Autonóm Pravoszláv Egyház vett részt. Az Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarchátus – UPE MP) nem vett részt az eseményen, csak két papja jelent meg, akiket ezért hivatalosan elítéltek az egyházban. A Moszkvai Patriarchátus „Júdásoknak” tartja az egyházegyesítő gyűlésen megjelent papjait, mondta Ilarion, az egyház képviselője.

A perejaszlavi és belaja cerkovi metropolita (UPE KP), Jepifanyij lett az új ukrán egyház vezetője.  Ő veheti át hamarosan Isztambulban (Konstantinápolyban) az új független egyház megalapításáról szóló oklevelet (tomosz). A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus 2018. november 29-én már jóváhagyta az új autokefál ukrán egyház megalapítását. Hivatalosan a tomosz átvétele után kezdheti meg munkáját az új pravoszláv egyház. A tomoszt várhatóan 2019. január 6-án adják át, az eseményen részt fog venni az ukrán elnök is.

Petro Porosenko ukrán elnök szerint az új egyház „Putyin nélküli” lesz és nem fog imádkozni az orosz hatalomért.

Az Orosz Pravoszláv Egyház pátriárkája, Kirill az ENSZ-hez, a pápához, az anglikán egyház vezetőjéhez fordult, hogy emeljék fel a hangjukat, amiért Ukrajnában az állam beavatkozik az egyházi ügyekbe és diszkriminálják az Orosz Pravoszláv Egyházat. Kirill pátriárka arra panaszkodott, hogy az ukrán titkosszolgálatok zaklatják az Orosz Pravoszláv Egyház papjait, tömeges házkutatásokat tartanak az Orosz Pravoszláv Egyház épületeiben.

Porosenko ukrán elnök szavai szerint viszont Ukrajna garantálja mindenki számára a vallás szabadságát.

 

 

(Moszkovszkij Komszomolec, Lenta.ru, Kommerszant, gazeta.ru, Korreszpondent)

 

Cimkék: Porosenko ukrán elnök, Ukrajna, Oroszország, Orosz Pravoszláv Egyház
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat