OROSZVILAG.HU


A szovjet parlament utolsó elnöke

Címlap » Történelem
  |  2019-01-16 20:15:10  |  
Oroszvilag.hu

A szovjet parlament utolsó elnöke

A Szovjetunió felbomlásáról

A szovjet parlament utolsó elnöke

 


2019. január 9-én 89 éves korában elhunyt Anatolij Lukjanov, a szovjet parlament utolsó elnöke (1990 március és 1991 szeptembere között). Az alábbi interjút még 2007-ben adta a Nyezaviszimaja Gazetának, de kívánsága az volt, hogy csak a halála után publikálják. 

 

Életműve legfontosabb elemének az 1977-es szovjet alkotmány kidolgozását tartja. Ebben a munkában összesen hét tudós vett részt. Még 2007-ben is úgy vélte, hogy az 1977-es szovjet alkotmány szövege magas színvonalú volt. Ez adott lehetőséget arra, hogy 1991-ben népszavazást tartsanak a Szovjetunió megőrzéséről.

Az 1991-es puccs Lukjanov szerint is Gorbacsov műve volt, ha győz az Állami Rendkívüli Bizottság, Gorbacsov vörös lovon lovagol be Moszkvába; ha Jelcin győz, fehér lovon. Gorbacsov kivárta a háttérben, hogy ki lesz a győztes, és annak megfelelően cselekedett.

Lukjanov szerint azok a dokumentumok, melyeket a „puccsisták”, az Állami Rendkívüli Bizottság kiadott 1991. augusztus 19-én, már korábban elkészültek.

Lukjanov szerint a Szovjetunió utolsó éveiben voltak olyan erők a szovjet legfelső vezetésben, melyek szándékosan akartak krízishelyzetet okozni. Ezek a csoportok a legfelső nómenklatúrában voltak erősek, különösen azok között, akik külföldön tevékenykedtek. Továbbá a „gyárigazgatók”, akik később a privatizációban főszerepet játszottak. Továbbá külföldi erők is. Margaret Thatcher, az akkori brit miniszterelnök elismerte, hogy London pénzelte a sztrájkoló szovjet bányászokat.

Elmondása szerint Gorbacsov soha nem számolt be a külföldi útjairól, amikor a Szovjetunió számára kritikus döntések születtek (Reykjavík, Málta). Az is előfordult, hogy Gorbacsov és Sevardnadze egy tollvonással, minden konzultáció nélkül adtak át például területet az USA-nak a Bering-szorosban.

Cimkék: 2007, Lukjanov, 1991, a szovjet parlament utolsó elnöke, Szovjetunió,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat