OROSZVILAG.HU


Grúz-iráni fegyveralku?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-26 09:40:50  |  
Gyóni Gábor

Grúz-iráni fegyveralku?

A vádak szerint Tbiliszi ukrán fegyvereket adott át Teheránnak

 Grúz-iráni fegyveralku?

 

A grúz ellenzék egyik vezető politikusa, a Konzervatív Párt elnöke, a Tbiliszi polgármesteri székére pályázó Eviada Dzidziguri nemrég azt a szenzációszámba menő kijelentést tette, hogy Grúzia ukrán eredetű fegyvereket adott át Iránnak. Dzidzuguri hozzátette, hogy nem állnak rendelkezésére dokumentumok, de tudja, az Egyesült Államok már vizsgálódik a kérdésben. Kaha Dzaganija grúz munkáspárti politikus szerint Szaakasvili így akar bosszút állni Obamán, amiért az nemrég volt hajlandó találkozni vele.

Találgatások szerint ezzel állhat összefüggésben Robert Mueller, az FBI igazgatójának grúziai látogatása, aki azonban „sem cáfolni, sem megerősíteni” nem kívánta az értesüléseket a grúz-iráni fegyveralkuról.

A Grúziába irányuló ukrán fegyverszállítások Viktor Juscsenko elnöksége idején öltöttek nagy méretet, amikor Ukrajna tüzérségi fegyvereket, tankokat, repülőgépeket, rakétákat bocsátott Grúzia rendelkezésére.

A hivatalos Tbiliszi cáfolja az állítólagos grúz fegyverszállítást Iránba, azt választás előtti fekete propagandának tartva.

Ukrán szakértők arra hívják fel a figyelmet, hasonló történet már előfordult, Ukrajna esetében, 2002-ben. Akkor azzal vádolták a Leonyid Kucsma vezette Ukrajnát, hogy titkos fegyverszállítmányokat küldött Irakba. A vádak nem bizonyosodtak be, de ez később senkit nem érdekelt, a lényeg, hogy rajta maradt Ukrajnán a bélyeg, miszerint Szaddam Huszein titkos támogatója.

Nem kizárt tehát, hogy a jelenlegi „fegyverszállítási” ügy eredetét nemcsak a grúz belpolitikában lehet keresni.

(Nyezaviszimaja Gazeta) 

 

 

Cimkék:
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat