OROSZVILAG.HU


Grúzia új szövetségeseket keres

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-29 08:18:44  |  
Gyóni Gábor

Grúzia új szövetségeseket keres

Törökország és Irán lehetnek Grúzia új partnerei

 Grúzia új szövetségeseket keres

Az elmúlt napok egyik legfigyelemreméltóbb híre az állítólagos grúz-iráni fegyveralkuról szóló értesülés volt, s valóban úgy tűnik, Grúzia új szövetségeseket keres, miután a Nyugat a 2008-as, Grúzia számára vereséget hozó ötnapos háború után láthatóan elfordult Tbiliszitől. Grúzia lehetséges új partnerei, akik ellensúlyt képezhetnek Moszkvával szemben, Törökország, és az Egyesült Államok első számú ellensége, Irán lehetnek.

Erre utal legalábbis, hogy az elmúlt napokban Grúziába látogatott Erdogan török miniszterelnök és egy magas rangú iráni diplomata is.

Grúziának persze nincs más választása, mint új szövetségeseket keresni, ha nem akar face to face maradni Oroszországgal szemben a Kaukázusban – véli Andro Barnov, a grúz Stratégiai és Fejlesztési Intézet munkatársa. A kapcsolatok Törökországgal, amely a NATO tagja, még indokolhatóak, meglepőnek tűnhet azonban Irán az eddig hangsúlyozottan nyugatbarát Szaakasvili parnereként.

Ramin Mehmanparast, az iráni külügy szóvivője nemrég járt Tbilisziben, elmondása szerint azért, hogy Mancsehr Mottaki iráni külügyminiszter júniusi, valamint Mahmud Ahamnizsenad iráni elnök lehetséges látogatását készítse elő Grúziába. Közben a grúz miniszterelnök, Nika Gilauri is Iránba készül hivatalos látogatást tenni...

Kérdés, mit szól majd Washington ahhoz, hogy Grúzia éppen Iránnal kíván együttműködni Oroszország „feltartóztatása” érdekében? 

Cimkék:
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat