OROSZVILAG.HU


A Gazpromnak nem kell a Beltransgaz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-30 08:58:47  |  
Gyóni Gábor

A Gazpromnak nem kell a Beltransgaz

Minszk pedig visszakozik a vámszövetségből

 A Gazpromnak nem kell a Beltransgaz

Moszkva elutasította Minszk ajánlatát a Beltransgaz feletti ellenőrzés megszerzésére vonatkozóan. A Gazprom annak fejében kaphatta volna meg a belorusz gáztranszportrendszer fölötti ellenőrzést, ha orosz belső áron adta volna a gázt Belarusznak.

Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes szerint nincs gazdasági értelme a javaslatnak, a Gazprom így is 50 %-os tulajdonos a Beltransgazban. A Gazprom számára évi mintegy 2 milliárd dolláros veszteséget jelentene az üzlet, hiszen Belarusz jelenleg 180-186 dolláért kapja az orosz gázt, míg a belső orosz ár 75 dollár ezer köbméterenként.

Figyelemre méltó, hogy az orosz energetikai minisztériumban éppen ellenkezőleg nyilatkoztak, Szergej Smatko orosz energetikai miniszter szerint Lukasenko ajánlata „érdekes” és pozitív jelzésnek tekinthető.

Mindez arra utal, hogy Szecsin szavai mögött politikai okok állnak. Ezt valószínűsítik elemzők is. Dmitrij Abzalov szerint Moszkva nem hisz többé a szeszélyes, újabban oroszellenes kirohanásokkal magát észrevétető Lukasenkónak, aki egyszerűen nem tartja be a szerződéseket, Minszk például nem hajlandó kifizetni a gáz ideire évre megállapított árát sem.

Belarusz közben lemondta részvételét a tervezett belorusz-orosz-kazah vámszövetség szentpétervári tárgyalásairól, a belorusz kormányfő az utolsó pillanatban visszakozott, és nem repült el Pétervárra.

 

(gazeta.ru)

Cimkék:
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat