OROSZVILAG.HU


Örményország egyre több újoncot hív be

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-30 23:16:26  |  
Kecskeméti Gábor

Örményország egyre több újoncot hív be

Már évek óta túllépik a korábban kitűzött keretszámokat

Örményország egyre több újoncot hív be 

Az örmény hadseregbe behívottak létszáma jóval meghaladja a sorozás szokásos keretszámait

Az ország védelmi minisztere szerint Örményország az újoncozással idén tavasszal teljesítette, sőt még túl is lépte a sorkötelezettségre épülő hadsereg állományát illető éves céljait.

„Már évek óta meghaladjuk a létszámra vonatkozó kitűzéseket a sorozási időszak folyamán” – nyilatkozta Sejran Ohanjan, amikor kedden látogatást tett a szolgálatkötelesek országos bevonulási rendezvényén. „Az Örmény Köztársaság minden állampolgára, továbbá minden örmény szülő egyre nagyobb felelősséggel és büszkeséggel kezeli a sorozás intézményét. Még ünnepélyes búcsúztatókat is szerveznek a családok többségénél. Mi csak üdvözölni tudjuk e példamutató hozzáállást” – jelentette ki a miniszter.

A jereváni törvények szerint minden örmény állampolgárságú férfinak 18 éves kora (nagykorúsága) után két évet kell szolgálnia a hadseregben, hacsak nem szenved valamilyen súlyos betegségben vagy nem két gyermek apja. Az állami egyetemre felvettek tanulmányaik befejezése után öltöznek be. A katonai szolgálat halasztása ezen felül azokat a férfiakat illeti meg, akik posztgraduális vagy doktori képzés keretében folytatják egyetemi pályájukat.

A sorozás alóli történő kibúvás főként az 1990-es évek elején volt széles körben elterjedt jelenség, amikor Örményország háborúban állt Azerbajdzsánnal a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Sorköteles férfiak ezrei menekültek el akkoriban az országból. Örmény katonai szakemberek szerint a hadkötelességet nem teljesítők száma jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben. Azonban az örmény hadsereg is találkozott a csökkenő születésszámok problémájával, amely a függetlenné vált Örményország jellemző demográfiai folyamata volt, de a jereváni kormány is törekedett a helyzet javítására. Az utóbbi években több korlátozást is bevezettek a katonai szolgálat halasztása ellen, továbbá amnesztiát hirdettek a sorkötelességnek eleget nem tett személyek számára, akik vagy teljesítik szolgálatukat a fegyveres erőknél, vagy súlyos bírságot kénytelenek fizetni, amennyiben már betöltötték 27. életévüket.

A helyi egészségügyi szakemberek körében komoly aggodalmat kelt a kötelező sorkatonai szolgálatnak eleget tevő örmény fiatalok átlagos egészségi állapota. Harutjun Kuskjan örmény egészségügyi miniszter, aki kedden szintén ellátogatott a fővárosba az országos bevonulási ünnepségre, megállapította, hogy előrelépés történt az újoncok erőnlétét illetően: „A mai nap folyamán még nem hallottam olyan orvost, aki komoly problémákról számolt volna be” – állította a szakminiszter. „Sajnos a szívbetegség egyre gyakrabban fordul elő a fiatalabb generációknál, de már most foglalkozni kívánunk ezzel a problémával, hogy meghatározzuk kialakulásának okait, és ilyen módon meg is előzhessük a későbbiekben” – tette hozzá.

Az örmény központi katonai nyilvántartási és sorozási iroda vezetője, Gagyik Harutjunjan úgy számolt be a múlt heti sorozásról, mintha az teljesen eltért volna a korábbi években tapasztalttól. „Számos probléma megoldódott a hadseregben ezért a sorozás bizalmat sugároz a szülőknek és a bevonuló honvédeknek egyaránt” – nyilatkozta Harutjunjan.

(Asbarez.com)

Cimkék: Sejran Ohanjan, újoncozás, Örményország, sorkötelezettség, Harutjun Kuskjan, Gagyik Harutjunjan
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat