OROSZVILAG.HU


Német év Kazahsztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-02-14 10:52:49  |  
Kecskeméti Gábor

Német év Kazahsztánban

"Németország Kazahsztánban 2010" - a rendezvénysorozatot Pieper államminiszter asszony nyitotta meg

Németország Kazahsztánban - 2010

 

Német év Kazahsztánban

 

Pieper német államminiszter asszony február elseje és negyedike között hivatalos látogatást tett Kazahsztánban és a rendezvénysorozatot február harmadikán a brémai német kamarazenekar asztanai, a „Béke és egyetértés Palotájá”-ban tartott koncertjével nyitotta meg.

 

A „Németország Kazahsztánban 2010-ben” rendezvénysorozat három lényeges témát állít a középpontba, mely mindkét országban jelentőséggel bír: környezet/klímavédelem, oktatás és társadalom. A klímavédelem és a tartós erőforrás felhasználás tematizálva kerülnek egy vándorkiállítás keretén belül bemutatásra, melynek címe: „Víz és energia – nyisd meg Magadnak a H2O és Watt világát”. Pont ezen a területen jelentkeztek innovatív megoldások a német gazdaságban, melyeket 2010-ben több rendezvényen is bemutatnak Kazahsztánban.

 

Német-kazah egyetem Almatyban

 

A kétoldalú együttműködésnek az oktatás területén kiemelkedő példája a Német-Kazah Egyetem Almatyban, mely számos rendezvénnyel vesz részt a „Németország Kazahsztánban 2010-ben” programsorozaton. Az oktatás jövőjévéel kapcsolatban szakértők foglalkoznak Közép-Ázsiából és Európából egy konferencia keretén belül. Egy nyári egyetem, fiatal tudósok számára a kazah EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) elnökség évében a következő témákkal foglalkozik: biztonság, jogállamiság és emberi jogok. Számtalan rendezvényen igyekeznek népszerűsíteni a német nyelvet és egy interaktív kiállítás keretében, melynek címe „Man spricht Deutsch” (Németül beszélni) igyekeznek bemutatni, hogy a német nyelv szórakozató módon is elsajátítható.

 

„Modern Németország” kiállítás

 

Egy időszerű bepillantást nyújt a német politikába, társadalomba és gazdaságba a „Modern Németország” kiállítás, melyet Kazahsztán több részén is be fognak mutatni. Fontos szerepet játszik a rendezvénysorozatban a civil szféra, mivel megjelenik sok már szervezet mellett a kazahsztáni német kisebbség és a Német-Kazah Társaság is.

 

A „Németország Kazahsztánban 2010-ben” rendezvénysorozat ötlete a német szövetségi elnök Horst Köhler és a kazah államelnök Nurszultan Nazarbajev közös kezdeményezésére vezethető vissza. A német szövetségi elnök 2008 szeptemberi látogatása alkalmából jelentették be közösen a két évig tartó rendezvénysorozatot, mely mindkét országban kölcsönös bemutatkozási lehetőséget teremt egy éven keresztül. A Kazahsztán-év Németországban jelentette az első lépést. 2010-ben pedig Németország mutatkozik be Kazahsztánban.

Cornelia Pieper államminiszter asszony nyitotta meg a rendezvénysorozatot

Pieper asszony utazásának első állomása Almaty volt, ahol február elsején látogatást tett a Német-Kazah Egyetemen. Február másodikán és harmadikán politikai megbeszéléseket folytatott Asztanában.

  Németország Kazahsztán legfontosabb uniós partnere. 2010-ben a közép-ázsiai ország először vette át az EBESZ elnöki tisztségét. Figyelembe véve Kazahsztán növekvő regionális szerepét a közép-ázsiai térségben, az elmúlt években érezhetően intenzívebbé váltak a politikai kapcsolatok a két ország között. Ezt a tényt számos szerződés, többek között a „Partnerség a jövőért”, egy „Innovációs- és befektetési partnerség” és egy kormányközi szerződés a Német-Kazah Egyetem támogatására támasztja alá.

2008-as adatok szerint a 15 milliós Kazahsztán lakosságának 1.2-1.6 %-a a német kisebbség tagja. Emellett import tekintetében Oroszország után Németország Kínával közösen (8-8%) a legfontosabb import ország Kazahsztánban. A kazah exportból 7.5 %-al részesedik Németország, ami 3.61 milliárd euró kivitelt jelent.

 

Források:
http://www.auswaertiges-amt.de/diplo/de/Laenderinformationen/Kasachstan/AktuelleArtikel/Uebersicht-DeutschlandInKasachstan.html

Der Fischer Weltalmanach 2008 – Zahlen-Daten-Fakten

www.dku.kz/

 

 

Cimkék: németország, egyetem, export, import, ebesz
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat