OROSZVILAG.HU


Litván cseppfolyósított földgáz a Gazprom ellen 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-05 14:36:29  |  
Mezei Bálint

Litván cseppfolyósított földgáz a Gazprom ellen 

Vilnius szabadulna az orosz energiafüggőségtől

Litván cseppfolyósított földgáz a Gazprom ellen  

A litván elnök szerint egy cseppfolyósított földgáz-terminál építése hatásos lépés lehet az orosz energiamonopólium ellen

Egy hamarosan felépítendő nagy mennyiségű LNG (~ cseppfolyósított földgáz) tározására alkalmas létesítmény komoly konkurenciát jelenthet akár a Gazpromnak is – véli Dalia Grybauskaite elnökasszony, akit nemrég a legkedveltebb litván közéleti személyiségnek választottak. A vilniusi politika vezetője a fővárosban megrendezett Balti Fejlesztési Fórum keretében tartott előadást országa energiapolitikai terveiről 2010. június 1-én, kedden. „Az általunk tervezett LNG-tározó jelentős versenytársa lesz az orosz földgáznak, és lehetővé teszi számunkra, hogy a világ minden pontjáról, elsősorban tengeri úton, importálhassunk cseppfolyósított gázt” – véli Grybauskaite, hozzátéve, hogy az Európai Uniót tagállami közül éppen Litvániában a legmagasabb a gáz fogyasztói ára, melynek egyik fő oka, az önálló litván gázpiac meglétének hiánya. Ellenben egybehangzó litván szakértői vélemények szerint a nagy mennyiségben behajózott cseppfolyósított gáz gyógyír lehet az elszabadult hazai árak problémájára. Utalt erre a legfőbb litván közjogi méltóság is: „Már tárgyalunk az Európai Bizottsággal, és Jose Manuel Barrosótól megerősítést kaptunk a Litvánia és Lengyelország között kiépítendő LNG tranzitútvonal támogatására.” A már idézett regionális fejlesztési fórum megnyitóján szót ejtettek az alternatív energiahordozók alkalmazási lehetőségeiről, így a hőerőművekben kiválóan felhasználható agyagpaláról is. „Alternatív energiahordozókra van szükségünk, nem csupán a kőolajra és a földgáz származékaira” – emelte ki expozéjában a litván elnökasszony.

A vilniusi kormánytól független nemzetközi elemzők kételyeiknek adtak hangot a nagyszabásúnak ígért beruházás sikerességét illetően. A Moszkvától érezhetően távolodó litván politika úgy tűnik, hogy nem veszi figyelembe a cseppfolyósított földgáz felhasználásának jóval magasabb beszerzési és felhasználási költségeit, melyek együttesen az egész tervezet értelmét kérdőjelezhetik meg.

(The Baltic Course)       

 

 

 

Cimkék: Gazprom, LNG, cseppfolyósított földgáz, Dalia Grybauskaite, Vilnius
Országok: Litvánia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat