OROSZVILAG.HU


Putyin szorosabbra fűzné a FÁK kötelékeit 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-06 14:24:48  |  
Mezei Bálint

Putyin szorosabbra fűzné a FÁK kötelékeit 

A szervezet soros elnöke Oroszország 

Putyin szorosabbra fűzné a FÁK kötelékeit Putyin szorosabbra fűzné a FÁK kötelékeit 

Oroszország érdekelt a Független Államok Közösségének erősítésében – nyilatkozta Vlagyimir Putyin. „Célunk, hogy új lendületet adjunk a szervezetnek, kihasználva a benne rejlő tartalékokat. Elsősorban ez lenne a soros orosz FÁK-elnökség követendő munkaterve” – nyilatkozta az moszkvai prezident, miután Szentpéterváron találkozott a posztszovjet államok meghívott vezetőivel.

Bár a FÁK a Szovjetunió összeomlása után keletkezett űrt hivatott betölteni, a logikus, gazdasági összetartozásra építő kezdeményezés legfőbb gátja éppen az 1992-ben kialakított belső viszonyrendszer meglehetős lazasága, kötetlensége, így nem valósult meg a tervezett közös piac és az összehangolt pénzügyi rendszer sem. A szervezetből nemrég, elsősorban Dél-Oszétia és Abházia vitatott hovatartozása és a 2008-as nyári fegyveres konfliktus hatására lépett ki Grúzia, míg a balti államok sosem csatlakoztak a FÁK-hoz. A jelenleg tíz taggal (Oroszország, Belarusz, Moldova, Örményország, Azerbajdzsán, Ukrajna, Kirgizisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán) és egy résztvevő, meghívott féllel (Türkmenisztán) felálló laza államszövetség egyes tagjai korábban is hangot adtak Moszkva esetleges dominanciájával szemben táplált félelmeiknek.

„2008-ban és egy évvel később is egy sor, a világgazdasági krízis elleni intézkedést foganatosítottunk. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben szükség lesz a szorosabb együttműködésre országaink között, melynek érdekében fel kell használnunk az integráció összes intézményi lehetőségeit” – mondta az orosz kormányfő. 2010. május 21-én a FÁK vezetői több mint 20 szándéknyilatkozatot írtak alá, köztük egy kormányközi piacelemző hálózat létrehozásáról szóló egyezményt, mely a nemzeti belső piacokon átívelő, szövetségi kereslet-kínálat rendszerben gondolkodik.

(RIA Novosztyi)    

 

Cimkék: Putyin, FÁK, Grúzia
Országok: Belarusz Ukrajna Moldova Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat