OROSZVILAG.HU


Megérkezett az új ukrán elnöki gép

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-07 07:25:35  |  
Kozma Tamás

Megérkezett az új ukrán elnöki gép

Juscsenko fizette, Janukovics használja

 Megérkezett az új ukrán elnöki gép

Megérkezett Kijev Boriszpol repülőterére az ukrán állami repülőgépflotta elsőszámú és legújabb tagja, egy Airbus 319 típusú gép, melynek megrendeléséről még Viktor Juscsenko döntött államfősége idején és az akkori államkasszából fizette ki a megrendelést. Az új gépet azonban használni már az időközben megválasztott Viktor Janukovics elnök fogja.

A repülőgépnek már korábban kellett volna elkészülni, azonban a Dallasban végrehajtott átépítési és szerelési munkálatok, valamint az UkrEkszImBank fizetési nehézségei miatt csak késedelmesen jutott el az állomáshelyére az új Airbus.

A Lech Kaczynski lengyel elnökkel és kíséretével történt szerencsétlenség után Mihail Szaakasvili grúz elnök is rendelkezett arról, hogy elnöki gépét lássák el katapultáló berendezéssel, hogy a szmolenszki tragédiához hasonló esetbe ne kerülhessen. Az, hogy az ukrán elnöki gépen van-e ilyen berendezés, jelenleg még nem került nyilvánosságra.

A tárgyalóteremmel, dolgozószobákkal, konyhával ellátott gépért nem kevesebb, mint 86 millió dollárt fizetett az előző kormányzat. Az A-319 lett így az állami flotta legreprezentatívabb tagja, hiszen a korábbi szovjet gyártmányú repülők, Tupoljevek, Iljusinok és a hazai ukrán Antonovok már meglehetősen elöregedtek.

 

Segodnya.ua

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat