OROSZVILAG.HU


Valentin-nap helyett az elnököt ünnepelték

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-02-15 12:13:20  |  
Gyóni Gábor

Valentin-nap helyett az elnököt ünnepelték

Változatlan személyi kultusz változó nevekkel Türkmenisztánban

Valentin-nap helyett az elnököt ünnepelték 

Február 14-én Türkmenisztánban Gurbanguli Berdimuhamedov elnök beiktatásának harmadik évfordulóját ünnepelték. Türkmenisztán első elnöke, a páratlan személyi kultuszt kiépítő Szaparmurat Nyijazov, a "Türkménbasi" ("a türkmének atyja") 2006 decemberében halt meg szívelégtelenségben. Utódját, Berdimuhamedovot 2007. február 11-én választották meg - a választásra jogosultak 98,65 %-os részvétele mellett, akiknek 89,23 %-a támogatta a "hivatalos" utódjelöltet.

Bár Türkmenisztánban Nyijazov halála után történtek bizonyos reformlépések, s a Türkménbasi személyi kultuszát háttérbe szorították, a jelentős gázkészletei miatt kulcsfontosságú közép-ázsiai államban továbbra is élő hagyomány a vezetők  - és családtagjaik - istenítése. Most például Mjalikgugli Berdimuhamedov, a jelenlegi türkmén elnök apja kapott szobrot az ashabadi Katonai Akadémián. Tavaly ősszel pedig a Berdimuhamedovok szülőfalujában emeltek mellszobrot az elnök nagymamájának, az 1948-as ashabadi földrengésben elhunyt Annajeva Berdimuhamedovának. 

A jelenlegi türkmén elnök családtagokra is kiterjedő kultusza elődjét idézi, aki Türkmenisztán hősévé avatta saját apját, várost nevezett el róla, a 2004-es évet pedig Atamurat Nyijazov emlékévvé nyilváníttatta. A Türkménbasi édesanyjáról pedig egy hónapot is elneveztek Türkmenisztánban. 

Február 19-ét néhány éve még a Türkménbasi születésnapjaként ünnepelték, újabban azonban ezen a napon "Az állami lobogó ünnepéről" emlékeznek meg - Nyijazov nevének említése nélkül. Jól látható tehát, hogy a személyi kultusz tovább él az országban, legfeljebb a nevek cserélődnek...

Február 14-e tehát az elnök beiktatásának ünnepe, s szó sem lehet az utóbbi években világszerte elterjedt Valentin-nap ünnepléséről: ezen a napon Türkmenisztánban megtiltották a klubok és étteremek tulajdonosainak, hogy Valentin-napi rendezvényeket tartsanak. 

(chrono-tm.org)

Cimkék: Berdimuhamedov, Türkmenisztán, Gyóni Gábor, Türkménbasi, személyi kultusz, február 14.
Országok: Türkmenisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat