OROSZVILAG.HU


Litván jogi tanácsok Grúziának 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-11 13:50:58  |  
Mezei Bálint

Litván jogi tanácsok Grúziának 

Vilnius szövetségesként tekint Tbiliszire Moszkva ellenében 

Litván jogi tanácsok Grúziának Litván jogi tanácsok Grúziának  

A litván-grúz kapcsolatok újabb fejezete - stratégiai partnerség szemben Oroszországgal

Dainius Žalimas jogász, a vilniusi parlament tagja, az Oroszországot a grúz területek (Dél-Oszétia, Abházia) „megszállójaként” leíró országgyűlési dokumentum egyik fő alkotója a múlt héten Tbiliszibe látogatott, hogy grúz képviselőkkel találkozzon. A Moszkva által erősen vitatott törvénytervezet fő szorgalmazójaként, Žalimas elsősorban saját tapasztalatait osztotta meg kaukázusi kollégáival, így kiemelten foglalkoztak a szovjet korszakban elszenvedett, részben etnikai jellegű sérelmek után igényelhető kárpótlások kérdésével. Utóbbiak vonatkozásában komoly problémát jelent, hogy a hatályos moszkvai jogszabályok szerint mindennemű jóvátételre csak orosz állampolgárok és azonos státuszú leszármazottaik jogosultak.

A kétoldalú megbeszéléseken szót ejtettek Litvánia és Grúzia külföldi kapcsolatairól, az európai integráció folyamatáról valamint a kisebbségek helyzetéről is. Žalimas külön reagált a fent említett dokumentumot ért orosz kritikákra, melyek többsége személyét, kompetenciáját és illetékességét is élesen bírálta. Válaszában a jogtudor litván honatya visszautasította a szerinte igaztalan vádakat, külön aláhúzva, hogy egyáltalán nem lepte meg az orosz fél viselkedése.

Az Egységes Oroszország párt tagjai hallani sem akarnak a litván képviselők szó- és jogalkotásáról, és figyelmeztették vilniusi kollégáikat arra, hogy a hivatkozott „orosz megszállás alatt álló” földrajzi egységek a saját akaratukból nem kívánnak a grúz államhoz tartozni, annak részeivé válni.

A Žalimas szellemi holdudvarához köthető litván kezdeményezés az első európai dokumentum, mely nyíltan okkupációként állítja be a de facto lassan két évtizede független Dél-Oszétia és Abházia Moszkvával ápolt viszonyát. 

(Rustavi 2)  

  

Cimkék:
Országok: Litvánia Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat