OROSZVILAG.HU


Tadzsikisztán és a vízdiplomácia 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-12 20:43:23  |  
Kozma Tamás

Tadzsikisztán és a vízdiplomácia 

Édesvíztartalékai miatt Dusanbe szerepe jelentősen megnőhet a régióban 

Tadzsikisztán és a vízdiplomácia Tadzsikisztán és a vízdiplomácia  

 

A napokban zajlott Dusanbéban az ENSZ és a tadzsik kormány közös konferenciája, mely a „Víz az életért” nevet viselő 2005-2015 közötti évtizedre kitűzött nemzetközi vízügyi akcióterv része.

Tadzsikisztán nem véletlenül vált a konferencia helyszínévé: szomszédjaitól eltérően nem olajban és földgázban gazdag terület, hanem éppen vízenergiában és tartalékokban bővelkedik. A világ vízenergia potenciáljának 4 %-a Tadzsikisztánban van, amely befektetések hiányában meglehetősen kihasználatlan. Ezenkívül kilenc óriás víztározóban összesen 15 köbkilométer édesvíztartalékkal rendelkezik a hegyekben, mely igencsak fontos szerepet játszik a vízben egyébként roppant szegény közép-ázsiai térségben. A kiszáradóban lévő Aral-tóba torkolló folyók vízhozamának 60%-a Tadzsikisztánból ered, és többek között a jelentős üzbég gyapottermesztéshez ezek a folyók biztosítják az öntözővizet.  

A konferencia megnyitóján Emomali Rahmon tadzsik elnök elmondta: a föld lakosai közül naponta átlagosan 1 milliárd nem jut tiszta ivóvízhez, 2,6 milliárd számára nem állnak rendelkezésére a megfelelő egészségügyi körülmények, közel 80 országnak súlyos vízellátási gondjai vannak és hetente 42 ezer áldozatot követelnek a rossz higiéniából és elégtelen vízellátásból származó betegségek. Az ENSZ illetékesei szerint 2025-re bolygónk lakosságának kétharmadát fogja érinteni a vízhiány problémája. 

Ezen gondolatok elhangzása adta tehát meg a konferencia alapvető menetét. A 80 ország és 70 szervezet részvételével zajló háromnapos találkozón egyrészt 35 tematikus előadás és panelbeszélgetés hangzott el, másfelől a konferencia arra is hivatott volt, hogy értékelje a tízéves cselekvési terv első öt esztendejét. Végül a konferencia a Dusanbei Nyilatkozat elfogadásával zárult, felszólítva az államokat, hogy megfelelő víztakarékossági intézkedések bevezetésével, felelős nemzeti politikák és költségevetések hozzárendelésével, koordinált nemzetközi együttműködéssel tegyenek a világ ivóvízkészleteinek megmentéséért, azok biztonságának garantálásáért. Az öntözőrendszerek korszerűsítésére, a klímaváltozás elleni tudatos küzdelemre és a vízenergiai beruházások nemzetközi támogatására ösztönöz a dokumentum.

A konferencia résztvevői hangsúlyozták továbbá a víz elengedhetetlen szerepét az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Céljainak elérésében. A Dusanbei Nyilatkozat az ENSZ Közgyűlésének 65. ülésén kerül bemutatásra, ahol javasolni fogják, hogy 2012-t nyilvánítsák a „Vízdiplomácia évének”.

(ferghana.ru, businessweek.com)

 

Cimkék: Dusanbe, vizienergia, vízenergia, édesvíz, víztartalék, Emomali Rahmon, ENSZ, Dusanbei Nyilatkozat, Aral-tó
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat