OROSZVILAG.HU


Német nagyköveti jelentés Biskekből

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-13 13:18:27  |  
Kecskeméti Gábor

Német nagyköveti jelentés Biskekből

Németországé az egyetlen EU-s nagykövetség Kirgizisztánban

Az alábbiakban Holger Green, Németország kirgizisztáni nagykövetének jelentését ismertetjük, aki 2008. óta látja el hivatalát Biskekben.

Német nagyköveti jelentés Biskekből

A Dél-Kirgizisztánba tervezett utazásokat semmiképpen nem javasoljuk

A biztonsági helyzet egyre súlyosabbá vált az elmúlt napokban. A kirgiz és üzbég népcsoportok közötti összecsapások június 10. óta tartanak az ország déli részén, elsősorban Os városában. Eddig legkevesebb 50 halálos áldozatról és több mint 600, többségükben súlyos sérültről van tudomásunk. Ráadásul a többi országrészből üzbég és kirgiz fiatalok folyamatosan próbálnak Os városába eljutni, hogy a saját erőiket támogassák.

A biztonsági erőknek eddig nem sikerült úrrá lenniük a helyzeten, Osban rendkívüli állapotot hirdettek ki. Kirgizisztán többi része, főleg az ország északi területei, egyelőre nyugodtak, jóllehet nem lehet kizárni, hogy az erőszak és a nyugtalanság más területekre is átterjed. A helyzet rendkívül törékeny, amint az Os városában történtek is jelzik: az ország stabilitása továbbra is kockázatos, Nyilvánvaló, hogy nem mindegyik politikai szereplő ért egyet az ideiglenes kirgiz kormány intézkedéseivel, mivel Roza Otunbajeva kormányfő saját hivatali idejét, ami egy államfő teljes jogkörének felel meg, egy dekrétummal 2010. december 31-ig hosszabbította meg, továbbá népszavazást kezdeményez erről a kérdésről és az alkotmány módosításáról, amit június 27-re írt ki. A következő parlamenti választást pedig 2010. október 10-re, az elnökválasztást 2011 októberére tűzte ki. A politikai ellenfelek erőszakos akcióikkal azonban könnyen megakadályozhatják, hogy az országnak végre legitim vezetése legyen. A mostanihoz hasonló eseteket semmiképpen nem zárhatunk ki, különösképpen a június végi referendum alatt és után.

A kormány és az ellenzéki erők közötti összecsapások 2010. április 7-én kezdődtek, mely során sokan megsérültek, többen életüket vesztették. Két nappal később fosztogatás és vandalizmus vette kezdetét. Április 15-én Kurmanbek Bakijev elnök családjával önként elhagyta az országot és bejelentette visszalépését. Az ex-elnök jelenleg Belaruszban tartózkodik, visszatérésével nem lehet számolni, annak ellenére sem, hogy bejelentette: továbbra is Kirgizisztán legitim elnökének tartja magát.

A német nagykövet a helyzet kiszámíthatatlansága és törékenysége miatt mindenkinek azt tanácsolja: alaposan gondolja át, ha az országba akar utazni, de az ország déli részeibe történő utazások azonnali elhalasztását javasolja. Minden európai állampolgárt körültekintő magatartásra kér, továbbá ajánlatosnak tartja tömeggyűlések, nagyobb csoportosulások elkerülését és azt, hogy napnyugta után senki ne tartózkodjon az utcán, s ha lehet, mindig informálódjon a helyzetről a biztonsági erőknél.

(Német Nagykövetség – Biskek / Kirgizisztán)

 

Cimkék: Os, Biskek, német, nagykövet, választás, harc,
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat