OROSZVILAG.HU


Humanitárius segítség Moszkvától 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-13 23:56:27  |  
Mezei Bálint

Humanitárius segítség Moszkvától 

Szükségállapotot és kijárási tilalom Dél-Kirgizisztánban 

Humanitárius segítség Moszkvától 

Moszkva segít – a halálos áldozatok száma már 82-re emelkedett

Az orosz vészhelyzetek minisztériumának repülőgépe a dél-kirgizisztáni zavargások hat súlyos sérültjét szállította Moszkvába 2010. június 13-án, vasárnap reggel. A sebesülteket az orosz főváros legjobb kórházaiban fogják kezelni – közölte az illetékes minisztérium szóvivője. Az Iljusin Il-76-os katonai szállítógépet a kirgiz kormány kérésére küldték Biskekbe, ahová 5,4 tonna ellátmányt és egészségügyi felszereléseket valamint gyógyszereket vitt a fedélzetén.

Miután az etnikai jellegű villongások átterjedtek Dzsalalabad városára is, a biskeki belügyminisztérium elrendelte a civil tartalékosok jelentős részének mozgósítását, illetve tűzparancsot adott a térségben tartózkodó katonai és rendőri erőknek. Ennek megfelelően a központi hatalom fegyveresei szabadon lőhetnek az összecsapások résztvevőire, de az üzletek, boltok fosztogatóira is.

A biskeki kabinet döntése értelmében a korábban csak Osra vonatkozó rendkívüli állapotot kiterjesztették Dzsalalabad régiójára, lényegében teljes Dél-Kirgizisztánra. „A szüntelen ellenségeskedés miatt, az állampolgárok biztonságának védelmében a belügyminisztérium szükségállapotot hirdet Dzsalalabad teljes vidékére, és kijárási tilalmat rendel el minden nap 18 órától másnap reggel 6 óráig” – áll a dekrétumban, mely 2010. június 22-ig marad érvényben.

Eközben a kirgiz média vasárnap a drámai helyzethez képest jobb színben tűntette fel a kormányerők pozícióit, azt állítva, hogy a belügyi és katonai alakulatok „relatíve képesek úrrá lenni a villongásokon.”

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) hétfőn Moszkvában ülésezik, ahol a kirgizisztáni konfliktus rendezésének lehetőségeit vitatják meg. A Szervezet, mely a posztszovjet államok egy részét tömörítő kölcsönös védelmi-biztonsági szövetség, tagjai között tudja Oroszországot, Kazahsztánt, Belaruszt, Kirgizisztánt, Örményországot, Üzbegisztánt és Tadzsikisztánt is. 

(RIA Novosztyi)

Cimkék: humanitárius segítség, Biskek, Moszkva, etnikai villongás, kirgiz-üzbég konfliktus
Országok: Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat