OROSZVILAG.HU


Szaakasvili újraírná a grúz-orosz kapcsolatokat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-18 14:46:32  |  
Mezei Bálint

Szaakasvili újraírná a grúz-orosz kapcsolatokat

Kérdés, hogy a távol-keleti modell mit ér a posztszovjet térségben?

Szaakasvili újraírná a grúz-orosz kapcsolatokat 

A grúz elnök a kétoldalú kapcsolatok új formáját javasolja Moszkvának

Miheil Szaakasvili szerint eljött az ideje, hogy rendezzék Grúzia és Oroszország viszonyát, hasonló kötelékek kiépítése útján, melyek Szingapúrt és Kínát fűzik össze. Ellenben, a távol-keleti gazdasági-diplomáciai modell alkalmazásának ötlete a posztszovjet államközi realitásokra már a bejelentés pillanatában komoly kételyeket ébresztett.

„Sikeres állammá kell válnunk mindenki, még az ellenségeink számára is. Fontos kiemelni, hogy utóbbiaknak is szüksége van ránk” – mondta a grúz elnök, miután 2010. június 16-án, szerdán találkozott a parlamenti többség vezetőivel.

„Ez a mi elképzelésünk, az általunk felhasznált politikai-gazdasági modell. Nem szorolunk az ellenlábasaink segítségére. Szingapúr – eltérő berendezkedése dacára – reformjai miatt felkeltette Kína érdeklődését” – tette hozzá Szaakasvili, aki jelezte, hogy már több Oroszországból érkezett, meghívott újságírót vezettek be az újonnan érvényt nyer, a grúz állam versenyképességét javítani célzó kormányintézkedések részleteibe.

„Az orosz és az ukrán sajtó a sikereinkről ír. Nem lep meg, hogy jól dolgozunk, hiszen csak tesszük a dolgunkat” – fejtette ki Tbiliszi vezetője, meglehetősen sajátos értelmezést kölcsönözve a nemzetközi médiumok Grúziáról szóló híradásainak.

A Moszkvával ápolt korántsem felhőtlen viszony részletezésén túl, Szaakasvili kitért a grúz ellenzék helyzetét és véleményét elemző külföldi hangokra is. Ebben az összefüggésben, átvitt értelemben olyan határon túli „bölcs emberekről” beszélt, akik Grúziában „terjesztik igéjüket”, azt jövendölve, hogy az országban csakis akkor lesz igazi demokrácia, ha győz a jelenlegi ellenzék. „Sosem hallottam volna, hogy Németország vagy éppen Japán esetében a demokratikus intézmények hiányáról beszéltek volna, csak mert egy párt hosszabb ideig maradt hatalmon” – értékelt sommásan az önkormányzati választások nyertesének tekinthető államfő.

(Georgia Online)           

Cimkék: Szaakasvili, Tbiliszi, Moszkva, Kína, Szingapúr, reformok, ellenségkép
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat